Щоб українці у Сербії не забували про своє коріння, їх запросили на Тернопільщину (фото, відео)

Асиміляцією молодих українців, які нині зростають у діаспорі, дуже стурбовані у Національній раді української національної меншини Сербії.

Власне, делегація цієї спільноти мала зустріч із керівниками Тернопільської обласної держадміністрації сьогодні, 3 квітня. Під час перемовин сторони обговорювали можливі шляхи поглиблення співпраці, передбаченої Меморандумом, укладеним ще 11 років тому.

[embed]https://youtu.be/5kaUAOoz0d0[/embed]

- Меморандум був підкріплений конкретними справами, - розповідає керівник апарату - заступник голови обласної держадміністрації Ігор Вонс. – Безумовно, величезну вдячність ми висловлюємо вам за те, що даєте можливість оздоровлюватися дітям із сімей військовослужбовців, учасників АТО.

Наша сторона

Співпрацю із нашим краєм діаспоряни із Сербії прагнуть розвивати передусім у галузі освіти і виховання, аби українська молодь, яка зростає за кордоном, не забувала про своє славне історичне коріння. Тривогу із цього приводу висловив заступник голови Національної ради української національної меншини Сербії Мирослав Каленюк.

[embed]https://youtu.be/sRGh6aW6Tzw[/embed]

- Колесо асиміляції крутиться, нам не можна про це забувати, - визнає він. – Так, старші представники діаспори досі приходять в осередок, разом співають і згадують традиції. Ми також ще можемо долучати до культурних програм дітей, хоча середньої освіти українською у нас вже немає. Найбільше тривогу викликає молодь, яка їде вчитися у Белград чи Новий Сад. Там вони мають зовсім інші інтереси.

[embed]https://youtu.be/QkVD3ssooEw[/embed]

Підтвердив побоювання своїх колег щодо асиміляції українців у Сербії також голова відділу освіти Національної ради української національної меншини Сербії Стефан Семянів. Через це він висловив зацікавлення у проектах, запропонованих начальником обласного департаменту освіти Ольгою Хомою.

- Так, у нас є 4 виші, які мають досвід навчання іноземних студентів. Деякі тернопільські вищі навчальні заклади навіть видають подвійний диплом. Проте можна думати і про іншу співпрацю. Ми могли б, наприклад, організувати обмін учителями, - пропонує вона. – Це не лише корисно для самих освітян, а й цікаво для дітей, коли до них приходить інший педагог.

Принагідно гостей запросили як на відомі на всю Україну культурно-мистецькі фестивалі, так і на економічний форум «Тернопільщина інверст-2018». Там радо чекатимуть бізнесменів із Сербії, додав Ігор Вонс.

[embed]https://youtu.be/thildmSkwic[/embed]

Гостям показали презентаційний фільм про наш край, який підготували спеціально до дійства «Благословенне Тернопілля», яке нещодавно відбулося у Києві.

Фільм_презентація_1
[embed]https://youtu.be/tbqLdJwLBwA[/embed]

До слова, у липні велика група сербських українців здійснить мандрівку трьома областями України. На Тернопіллі вони перебуватимуть два дні, тож наразі шукають зручне місце для ночівлі. Допомогти їм у цьому пообіцяли обласні чиновники. Зокрема, заступник начальника управління - начальник відділу міжнародних зв’язків і фандрайзингу управління міжнародного співробітництва і фандрайзингу Наталія Зарицька вже окреслила, яким чином надалі можна розробляти конкретні проекти у напрямку виконання Меморандуму.

[embed]https://youtu.be/2A1E1oTBCfA[/embed]

Фото і відео автора

ВідеоТернопільщинадіаспораІгор ВонсмолодьОДАміжнародна співпрацяТеренСербіяОльга ХомаукраїнціНаталія ЗарицькаМирослав Каленюк