«Слуги» не підтримали звернення Тернопільської міської ради щодо «карантину вихідного дня» (фото, відео)

Звернення Тернопільської міської ради до керівництва України щодо «карантину вихідного дня» підтримали 38 депутатів. «Проти» проголосували лише двоє присутніх у залі представників партії «Слуга народу». 

Нагадаємо, до роботи депутати Тернопільської міської ради сьогодні, 27 листопада, взялися активно. Вранці, ще до перерви, вони встигли ухвалити понад 70 питань. Загалом у переліку було 95 пунктів

Кібляр

Зауважу, зібралися знову депутати о 14:00, як і планували. І за 30 хвилин розглянули решту пунктів, що залишилися у порядку денному. Власне, це все були так звані земельні питання. Представляв їх традиційно Віктор Кібляр – начальник міського відділу земельних ресурсів. Частину цих пунктів депутати «завалили». Наприклад, це стосувалося виділення землі під індивідуальні гаражі, хоча ухвалення рішення заявники вимагали вже через суд.

– Вони звернулися до суду, суд зобов’язав винести це питання на сесію, – пояснює мер. – Усвідомлюю наперед, що це – рішення, яке не може бути прийняте. Однак дати його на ваш розгляд зобов’язав суд. А проголосувати «за» чи «проти» – наше із вами право.

Що цікаво, у самому кінці засідання міський голова Сергій Надал запропонував депутатам повернутися до звернення щодо «карантину вихідного дня», яке мали узгодити під час перерви на зборах представників фракцій. Остаточний варіант тексту з трибуни зачитав секретар міської ради Ігор Гірчак.

– Прикриваючись «карантином вихідного дня» Уряд, насправді, продовжує виділяти гарантовані державою кошти з «ковідного» фонду на інші власні, переважно піарні проекти, – цитує він. – Так, більшу частину коштів витратили на передвиборче укладання асфальту, на урочисті перерізання червоних стрічок різними чиновниками. У той же час місцеві громади не отримали обіцяної допомоги…

Гірчак

Було помітно, що текст відкоригували, щоб висвітлити позицію не лише бізнесу, а й місцевого самоврядування. Адже, за словами Ігоря Гірчака, у Тернополі від держави на боротьбу із COVID-19 не отримали майже нічого, тому змушені бути вишукувати у своїй скарбниці десятки мільйонів на допомогу медикам.

Більшість депутатів у залі схвально кивали головами, але представник партії «Слуга народу» Денис Фаріончук попросився до трибуни. Дивно, але один із гравців команди «VIP-Тернопіль» помітно нервував. Голос тремтів, чоловік збивався, хоча й читав з аркуша. Напевно, ситуація все-таки була незвичною для людини, яка звикла до сцени.

Депутати

– Ми розуміємо проблеми та втрати бізнесу, пов’язані із введенням «карантину вихідного дня», але (!) – це краще, ніж введення повного локдауну, при якому втрати бізнесу і не тільки будуть набагато вищими, – каже він. – Тому застосування сьогодні набагато лояльніших методів, ніж повний локдаун, це – набагато краще, ніж не робити нічого… Щодо доплат медикам – просимо не спекулювати на цій темі…

Варто зауважити, що колеги із інших фракцій відразу хотіли йому заперечити. Але Сергій Надал їх заспокоїв. Мовляв, вони висловили свою позицію, бо мали право. А решта проголосує за звернення, як вважає за потрібне. Тож результат голосування був логічним: 38 – «за» і лише 2 «проти». Після цього 1-шу сесію новообраної міської ради відразу закрили.

Фото і відео з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

ВідеоФотоТернопільщинаСергій Надалміська радасесіязверненнязасіданняВіктор ОвчарукТеренІгор Гірчакміський голова«Слуга народу»«карантин вихідного дня»Денис Фаріончук