Сотні людей на Тернопільщині ще до нового року можуть залишитися без роботи (фото, відео)

Аграрії і представники переробної галузі Тернопільщини не стримували емоцій, описуючи ситуацію, в якій нині ледь виживають. Адже у нашому краї під загрозою закриття опинилося вже не одне підприємство. Причина – неможливість відправити продукцію партнеру чи замовнику. Усі звинувачення – у бік «Укрзалізниці».

Нагадаю, нарада із питань забезпечення безперебійної роботи залізничних перевезень в області відбулася вчора, 7 грудня. Адже ситуація із забезпеченням підприємств вагонами і тягачами для вивезення зерна та будівельних матеріалів і надалі залишається критичною. Через їх нестачу підприємства, що формують економіку області, зазнають шалених збитків (читайте також ТУТ – прим.).

Аграрії

На нараді, де були присутні заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, голова Тернопільської обласної держадміністрації Степан Барна, його перший заступник Іван Крисак, представники «Укрзалізниці», аграрії Тернопільщини і керівники багатьох промислових підприємств, планували напрацювати ефективну модель роботи, що дозволить розблокувати економіку області.

На порядку денному було два питання: про проблеми із забезпеченням залізничних перевезень сільськогосподарської та іншої продукції в області, а також - про стан забезпечення безперебійної роботи залізничниці і перспективи експлуатації залізничних станцій в області на 2018-2019 рр.

Гарач

Найемоційніше висловлювали свою думку, звісно ж, місцеві аграрії та представники переробної галузі. Зокрема, директор приватного підприємства “Захід-Агроінвест” Василь Гарач повідомив, що незабаром виробництво спиниться, а отже, всі працівники поповнять лави безробітних.

[embed]https://youtu.be/jCHTncyKzJw[/embed]

Йде повний саботаж з боку «Укрзалізниці» і її Тернопільської дирекції, у тому числі. Ми вже дійшли до краю, - каже Василь Гарач. – Нам розказують байки, які вже набридло слухати. У нас є українські та іноземні партнери. Працюють 450 людей. І до нового року ми будемо змушені виставити їх на біржу. Ну, то будете їм далі платити із державної казни – допомоги із безробіття.

Додамо, це підприємство працює у Лановецькому районі і займається виробництвом олії. І воно, за словами керівника, не отримало цього року жодної підписаної заявки на вагони від «Укрзалізниці». Натомість шахраї-посередники, які пропонували директорові вивезти продукцію за «певну суму», уже до нього телефонували неодноразово (про те, що аграрії готові висипати зерно на дороги, «Терен» писав ТУТ – прим.).

Іскерський

Керівник елеватора ПП НВО «Енергоощадні технології» Іван Іскерський із Гусятинського району питання ще більше загострив.

[embed]https://youtu.be/WJ3jp6DEEaI[/embed]

Область цього року зібрала величезний урожай зернових – 3 млн 200 тонн, то відвантаження упало удвічі, - уточнює він. – Але ще більша проблема в тому, що основні споживачі – трейдери відмовилися купувати зерно у Тернопільській області. Тобто гроші в наш край взагалі перестали надходити!

Включилися у дискусію і представники гірничо-добувної галузі краю. Зокрема, Роман Яворський – комерційний директор ПрАТ «Тернопільський кар’єр» наголосив, що для вивезення вапняків потрібні дещо інші вагони, ніж для зерна. Тож і проблема має інший бік.

Для нас важлива ритмічність роботи, адже ми постачаємо сировину для металургійних комбінатів Донеччини, - каже він. – Оскільки є ризик, що наш вапняк не потрапить до них вчасно, то заводи купують сировину у Туреччині, Словаччині і навіть у Росії. Україна щороку через це втрачає 100 млн. дол., бо ці гроші йдуть за кордон, хоча могли б залишатися тут.

[embed]https://youtu.be/65-3XGVxluE[/embed]

До речі, це підприємство вже має у планах будівництво другого заводу. Тобто вони готові взяти солідний кредит і подвоїти потужності, але вивезти свою сировину просто не зможуть. І така загроза дійсно існує, адже видобувна галузь Тернопільщини цього року потребувала 6200 вагонів, а отримала тільки 4000. Причому на деяких підприємствах, за словами Степана Барни, не було жодного вагона! Якщо взяти до уваги, що в кожному кар’єрі працюють від 50 до 100 людей, то вони можуть незабаром поповнити лави безробітних.

Залізниця

Захищати реноме залізниці відразу взявся Сергій Підгородецький – в. о. директора філії «Центр транспортної логістики» АТ «Укрзалізниця». За його словами, залізничники нині відчувають не лише брак рухомого складу, тобто вагонів і локомотивів, а й пального.

[embed]https://youtu.be/rbKHi0Imuco[/embed]

Принагідно він озвучив ще одну цікаву цифру. Виявляється, за рік тільки на Тернопільщині вандали пошкодили 90 вагонів «Укрзалізниці». А ремонтувати цю – переважно застарілу техніку просто немає чим, бо запасні деталі виробляють тільки у Росії. Зважаючи на санкції, введені Україною через війну на сході, жоден тендер не відбувся.

[embed]https://youtu.be/RszWawE1Gy8[/embed]

На Тернопільщині залізнична інфраструктура – часів батьки Махна, - додає він. – Саме тому залізничники пішли на такий крок, як маршрутизація подачі вагонів. Але багато що залежить і від вас. Підготовка має бути і з вашого боку. Так, на Південно-Західній залізниці відвантаження можна здійснювати 24 години на добу. А біля ваших елеваторів навіть маневрувати локомотиви не можуть.

Єдине, що потішило у виступі Сергія Підгородецького – про закриття станцій на Тернопільщині поки що не йдеться. Втім, долучитися до їхньої модернізації треба буде і місцевій владі, і представникам бізнесу. У тому, чи була ефективною ця зустріч, ми пересвідчимося незабаром. Якщо число безробітних до кінця року почне рости, то висновок буде очевидним: системну кризу, що виникла у нашій області, вирішити так і не вдалося.

Фото і відео автора

ВідеоТернопільщинаСтепан БарнаТеренВагонзерноУкрзалізницяІван КрисакпортІван ІскерськийВасиль ГарачВіктор ШереметатрейдериСергій ПідгородецькийПрАТ «Тернопільський кар’єр»Роман Яворський