Спецоперація на Тернопільщині: пошук рідкісних квітів у руках порушників

До 10 травня 2019 року на Тернопільщині триватиме операція «Первоцвіт». Вона має на меті перешкодити знищенню рідкісних видів квітів та покарати тих, хто продаватиме їх.

Особливо оберігатимуть підсніжники, шафрани Гейфеля, сон-траву, проліски, цикламени та інші первоцвіти, які занесені у Червону книгу України. Їхнє знищення каратимуть штрафами, повідомляє Державна екологічна інспекція у Тернопільській області.

4

2

1

Щорічна операція «Первоцвіт» передбачає спільну роботу поліції, працівників екологічної інспекції, охорони довкілля та лісової охорони. Оскільки саме з середини лютого активізуються походи в ліс за первоцвітами з метою незаконного збуту. Вишукувати порушників будуть не тільки у місцях росту квітів, але і там, де їх зазвичай продають.

Нагадаємо, що порушення закону щодо збуту чи придбання об’єктів рослинного світу, тягне за собою штраф у розмірі від 340 до 850 грн. Якщо такі дії будуть вчинені проти рослин, які оберігає Червона Книга, чи тих, які ростуть на території природно-заповідного фонду, то розмір штрафу сягатиме 1 700-3 655 грн.

За один екземпляр рослини, яка занесена до Червоної книги доведеться сплатити: 62 грн (черемша (цибуля ведмежа); 49-62 грн (шафрани (крокуси), підсніжники); 37-62 грн (сон-трава).

Фото з відкритих джерел

ТернопільщинаштрафекологіяТеренпокаранняпопередженняпідсніжникирослини«Первоцвіт»сон-травапроліски