Спортивні тернополянки не повинні боятись годувати малюка грудьми (фото)

Лише 3% матусь не можуть вигодовувати дітей грудьми. Не стануть на заваді і заняття спортом після пологів, додають молоді матусі. А користь від такої процедури – очевидна: якби усі малюки перебували на грудному вигодовуванні, вдалося б врятувати мільйон дитячих життів, розповіли тернопільські спеціалісти та годую у рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, який проводять з 1 по 7 серпня.

Таке святкування запровадили 25 років тому. На сьогодні у світі грудьми вигодовують 40% дітей до 6 місяців, потім відсоток падає. У 23 країнах на грудному вигодовуванні перебуває більше 60% малюків. Годувати грудьми експерти рекомендують до 2 років. Майбутнім мамам нагадують, що з першим ковтком молока у дитини закладається рівень розумових здібностей та фізичної активності.

- Сьогодні запроваджують годування грудьми на вимогу дитини, - зазначила заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Лідія Чайковська. – таким чином покращується емоційний стан між дитиною і матір’ю, а також розвиток малюка.

DSCN9646

DSCN9644

Грудне молоко вважають першою вакциною для дитини, додав гінеколог управління Олексій Федченко. Тому майбутнім матусям потрібно готуватись до цієї процедури ще під час вагітності.

- Дитина під час годування грудьми отримує усі імунні тіла, набуті мамою за життя, - продовжив він. – Чим довше її годують, тим вищий захист. А для мами – це зменшення ризику захворіти раком молочної залози чи яєчників.

Навіть найдорожча і якісна адаптована суміш включає в собі лиш близько 50 складових, коли в складі грудного молока відкрито близько 500 різних складових, додає тернопільська блогерша Христина Сірко. Вона також звертає увагу, що через заняття мамою спортом молока менше не стає.

Screenshot - 06_08

- Важко передати словами як я обожнюю цей процес грудного вигодовування. Для нас з малюком це найприємніші моменти, які залишать свій слід на завжди, - пише вона Іnstagram. - Заняття спортом самі по собі не зменшують кількість молока, головне щоб малюк регулярно смоктав груди. А те, що молоко може стати несмачним через потрапляння в нього молочної кислоти - міф. Якщо навантаження помірної інтенсивності (1-1,5 год в день, тричі на тиждень), то це ніяк не впливає на склад молока. А якщо навантаження більші, тоді дійсно молочна кислота (продукт, який появляється в крові при інтенсивному навантаженні) дійсно на короткий час з'являється в молоці, але це ніяк не шкодить дитині, тому зціджуватись ні до, ні після тренування немає потреби. Є багато вправ, які можна робити з малюком в якості додаткової ваги і дитині це буде в радість. Щодо мене то я вакуум почала робити з 3-х місяців (можна було швидше), а в залі займатись з 4-х місяців після пологів.

Фото автора

ФотоТернопільТерентернополянкимедицинаНовонародженіГрудне вигодовування