Тарас Лопушанський у Тернополі: «Спільними зусиллями подолаємо корупцію в Україні»

Під час презентації основних напрямів діяльності Національного антикорупційного бюро, в рамках дискусійної панелі «Тернопільського антикорупційного форуму», виступив Тарас Лопушанський, директор Львівського територіального управління НАБУ.

Діяч активно вів бесіду та в процесі обговорення актуальних питань антикорупційної тематики зазначив, що НАБУ є новим органом у правоохоронній системі України, який створено з метою очищення влади від корупції заради побудови успішного суспільства та ефективної держави. Крім того, директор Львівського територіального управління розповів про структуру, підслідність і законодавчі зміни, яких потребує для своєї роботи Національне антикорупційне бюро України. Він також окреслив принципи формування державного правоохоронного органу.

- У Тернополі пройшов «Тернопільський антикорупційний форум» - сама назва каже про те, що тематика є антикорупційною. Національне антикорупційне бюро, безумовно, зацікавлене співпрацею з громадськими організаціями, які рухаються у цьому ж напрямку, і всіляко підтримує громадськість, яка активно висловлює свою позицію і нетерпимість до корупції, - коментує  Тарас Лопушанський. - Ми приїхали на цей захід, щоб провести активний діалог, поспілкуватися з громадськістю. Нам важливо почути їхні думки, запитання, і дати відповіді на них. Також нам важливо, щоб громадяни чітко розуміли наші завдання та повноваження, почули про наші досягнення за два роки роботи, а також дізналися про виклики, які можуть гальмувати боротьбу з корупцією.

Також очільник Львівського територіального управління зізнався, що часто спілкується з тернополянами і вже звик до запитань – гострих та не дуже. Але зауважує одне:

- Не всі ще досі розуміють нашу підслідність і звертаються із заявами про корупцію на певних рівнях: в районі, місті, селі. Я хотів донести до громади інформацію про те, що справді правопорушення, які вчиняють їхні місцеві посадовці, скажімо, голови сільських рад, міські голови чи інші державні службовці категорії Б та В, є нам не підслідними. Про їхні неправомірні дії в першу чергу слід повідомляти в межах компетенції Національну поліцію та прокуратуру (поки не створено ДБР). Наголошую, що детективи НАБУ розслідують кримінальні корупційні правопорушення вчиненні топ-посадовцями: міністрами, депутатами ВРУ, депутатами обласних рад, мерами міст обласного значення, головами районних державних адміністрацій, суддями всіх рівнів – від районного до Верховного Суду, керівниками регіональних (обласних) прокуратур та інших правоохоронних органів, керівниками великих державних підприємств, іншими посадовцями категорії А.

 

- Ми розуміємо, що далеко не всі громадяни мають юридичну освіту, тому ми також проводимо відповідну інформаційну та розяснювальну роботу, а у відповідь чекаємо активних громадян, готових до співпраці. Проте, будь-які звернення, які до нас надходять (чи належать нашій компетенції, чи не належать) ми розглядаємо і завжди даємо відповідь… Також Закон України Про Національне антикорупційне бюро дає можливість подавати анонімні звернення, без даних заявника. Однак у такій заяві повинні бути вказані лише конкретні факти, прізвища і події, які можна перевірити, - наголосив Тарас Лопушанський.

ФотоТернопількорупціяТеренТарас Лопушанськийочільник Львівського територіального управління