Тернопіль перевірили на зручність

Зручність шести міст, у тому числі Тернополя, перевірили на Доступно.UA у проекті «Рейтинг доступності міст «Тостер». Враховували стан громадського транспорту, пішохідних переходів, лікарень, аптек, театрів та кінотеатрів, міських рад, ЦНАПів, закладів дозвілля. Згодом будуть оприлюднені рекомендації щодо того, як можна змінити ситуацію в українських містах на краще.

Тернопіль набрав 513 балів із 2926 можливих (17,55%) і зайняв четверту сходинку. Повний аналіз можна знайти на dostupnoua.org.

Правильний вектор розвитку транспорту в місті, який буде лише посилюватися, показав Івано-Франківськ. Тернопіль ж на рівні Миколаєва, де звернули увагу на монополію бізнесу та ігнорування зручності для всіх категорій пасажирів громадського транспорту.

Також звертали увагу на пішохідні переходи, перехрестя і тротуари: наявність пониження, його нормативність, наявність тактильної плитки, правильність її встановлення, водостоки, відсутність додаткових бар’єрів (порогів, ям) тощо. Тут Тернопіль отримав другу позицію, не відставши на багато від лідера – Івано-Франківська.

На зручність перевіряли і аптеки. У Тернополі із З5 перевірених аптек – лише 2 доступні, а  3 - частково доступні.

У той же час у нашому місті знайшли все досить непогано з безбар’єрністю центрального залізничного вокзалу – 12 балів із 20. Доступність автовокзалів у всіх містах поступається залізничним.

Навіть половини балів не набрала жодна міська рада. Тернопільська – на передостанньому місці.

Вінниця очолила залік ЦНАПів, набравши лише 7 балів. А далі все ще сумніше: Кам’янець-Подільський – 3,5, Івано-Франківськ – 3, Миколаїв – 2, Тернопіль – 1,5, а замикає пелотон сумний Херсон (0 балів).

Тільки чверть із можливого максимуму набрала найкраща з перевірених центральних міських лікарень – Івано-Франківськ (5 балів) із сумнозвісною вбиральнею без дверей для маломобільних груп населення. Далі Миколаїв – 2,5, Вінниця – 2, Кам’янець-Подільський – 1, Тернопіль – 0,5 і знову сумний Херсон із нулем. Якщо порахувати рівень безбар’єрності цих шести лікарень, то разом вони набрали 12 балів.

Доступність закладів дозвілля у Тернополі також низька. Будинок культури -1,5 балів, кінотеатр – 0 балів, із 47-ми перевірених закладів харчування - 3 доступні/ частково доступні.

У Доступно.UA на рівень навесні перевірять ще чотири міста.

До слова, навіть найдоступніші українські міста поступаються середньодоступним із країн Євросоюзу.

Фото dostupnoua.org

ТернопільТерензручність містарейтинг «Тостер»Доступно.UA