Тернопіль зустрів трьох бійців ЗСУ, які повернулися додому (фото)

Вночі, з 29 на 30 грудня, на Театральному майдані Тернополя відбулася хвилююча зустріч рідних та друзів із трьома бійцями ЗСУ, які повернулися із полону.  

- Я готовий усіх обійняти, кожного, хто прийшов сюди серед ночі, щоб нас зустріти. Гризе тільки те, що там, у колонії ще залишилися наші хлопці. Але вірю, що і вони повернуться, Президент обіцяв, що так і буде… - каже Олексій Кодьман, один із бійців.

Поруч з ним - Василь Гулька, який воював у складі 56-ої мотопіхотної бригади. Службу проходив на Донеччині. 12 листопада 2015-го під час виконання завдання потрапив у полон. Його зустрічає мати Зінаїда, дві сестри, племінники.

- Через Червоний Хрест підтримували з Василем зв’язок.

Був у полоні 26 місяців. До 22 червня 2016 року йому іноді дозволяли подзвонити до нас, це тоді, коли ще у підвалах тримали тієї їхньої «служби безпеки». А потім, 22 червня 2016 року востаннє подзвонив і сказав, що напевно зв’язку вже не буде. Я шість місяців не  загнала, де він перебуває.  Ми розшукували його через усі інстанції. І ось, голова моніторингової місії з прав людини ООН в Україні Фіона Фрейзер, повідомила, що її допустили до полонених у Макіївці,  у 97-й колонії. І тоді привезла звідти перший лист від Василя… Ми цілий час боролися, до Папи Римського писали, до глав усіх релігійних конфесій, до Президента, всюди, де могли і три доби під Верховної Радою стояли. І ось нарешті дочекалися!, - крізь сльози говорить мати Василя пані Зінаїда.

r02 (Copy)

Разом із Олексієм Козьмою та Василем Гулькою до Тернополя прибув ще один колишній військовополений, боєць ЗСУ Володимир Бачинський.

- Практично спілкувався із кожною родиною цих наших хлопців, увесь цей час, коли вони були у полоні. Це були два роки прохань, клопотань, сліз і молитов з боку родин. Епопея завершилася, головне, що вони вдома, перегорнуто ще одну сторінку цієї жахливої, бандитської війни, яку розпочала Росія. Головне наше завдання зараз – щоб хлопці повернулися до нормального життя.

Намагатимемося створити умови для їхньої самореалізації, до речі, чув від них, що вони хочуть продовжити службу. А щодо їхніх родини, то упродовж року у нас діяла програма підтримки родин наших військововополених. Виділяли як одноразові так і багаторазові допомоги. Крім цього, зараз маємо можливість їх оздоровити, зрештою, кожного нашого земляка, який воює і повертається додому. За рахунок обласного бюджету, не менше 21 день вони можуть оздоровлюватися, пройти курс реабілітації», - прокоментував подію кореспонденту агентства голова облдержадміністрації Степан Барна.

r09 (Copy)

 За його словами, після новорічних свят земляки-бійці пройдуть курс лікування у військовому госпіталі, а на Йордан знову відвіють рідний край.

r01 (Copy)

r05 (Copy)

r04 (Copy)

r07 (Copy)

r08 (Copy)

Фото автора

ТернопільТерензустрічЗСУТеатральний майданполонОлексій КодьманВасиль ГулькаВолодимир Бачинський