Тернопільщина: виробники пива заплатили 100 тис. грн, а любителі хмільних напоїв – понад 37 млн грн

Від реалізації легального алкоголю та тютюну територіальні громади на Тернопільщині торік отримали більш як 106 млн грн. При цьому кожен споживач легальної підакцизної продукції вносить свою частку у розвиток територіальних громад.

Про це повідомили у відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

– Суб’єкти господарювання з Тернопільщини сплатили до державного бюджету 15,8 млн грн акцизного податку, – каже начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина, – Сплата перевищила очікувані надходження на 7,4%. Відтак додатково скарбниця країни отримала 1,1 млн грн.

Найбільше акцизного податку сплатили з виробництва горілчаної продукції – 15,6 млн грн. Ще по 100 тис. грн - із виробництва спирту і пива.

– На території області у 2020-му провадили діяльність 7 підприємств, які є виробниками підакцизної продукції і сплачують «акциз» до держбюджету, – деталізує він. – Територіальні громади краю торік отримали 106,6 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, що на 3,3 млн грн більше, ніж очікували. 

При цьому 35,1% складає податок з алкогольних напоїв, а це – 37,4 млн грн. Ще 50,5 млн грн (47,2%) отримали місцеві бюджети від реалізації тютюнових виробів, а 18,9 млн грн (17,7%) – пива.

– Хотів би наголосити, що фактично кожен споживач легальної підакцизної продукції вносить свою частку у розвиток територіальних громад, – констатує податківець. – Адже 5% від реалізованого алкоголю, тютюну і пива отримують місцеві бюджети.

До речі, за словами Михайла Яцини, на соціальні гарантії платники податків з Тернопільщини спрямували понад 4 млрд грн єдиного внеску. 

Фото з відкритих джерел
ГрошіТернопільалкогольТеренподатокакцизний податоктютюнові виробиГУ ДПС у Тернопільській області