Тернополян навчили заряджати гаджети від овочів та фруктів (фото,відео)

Зарядити телефон від фруктів та овочів, намалювати абстракцію з крупинок за допомогою коливань звуку, робити 3-Д фігури, а також продемонструвати властивості марсохода зібрались науковці тернопільського технічного університету на вечорі науки 30 вересня. Студенти та викладачі провели майстер-класи наукових дослідів, екскурсії у лабораторіях навчального закладу та записали привітання до Європейської ночі науковця.

- У фруктах та овочах є кислота.  Коли метал поміщаємо у кисле середовище, він окиснюється, - розповідає студент 3-го курсу ТНТУ Олег Зимницький. – Під час такої хімічної реакції виділяється енергія. Напругу у яблуках, горіхах, картоплі вимірюємо за допомогою мультиметра. До прикладу, вона може бути вища, ніж у старій батарейці.

dscn9096

    Із двовимірного зображення робить тривимірне третьокурсник Ілларіон Гундяк. У результаті виходять 3-Д фігури.

- Ми утворюємо тримивірне зображення із двовимірного, - пояснює Іларіон. - Ділимо його на 4 частини за допомогою піраміди з пластику, яку ставимо зверху. Піраміда – чотиригранна, і ці зображення потрапляють на кожну грань. Якщо крізь неї дивитись на одне зображення, то інші будуть проектуватися на кожну грань і накладатися на це зображення. А ми в результаті споглядаємо ефект 3-Д.

    Викладачі продемострували марсохід – 70-кілограмовий транспортний засіб із повним приводом, бортовим поворотом та низьким тиском коліс. Як зазначили науковці,  протягом епохи винаходу марсоходу на невдалі конструкції витратили близько 330 млн доларів.

dscn9106

dscn9103

dscn9121
[embed]https://youtu.be/IRc2Evy9s6o[/embed]

Фото, відео автора

ВідеоЦе цікавоТернопільдослідженняТерентехнічний університетнаука