Тернополянам пропонують підбірку фільмів та книг про роль права

Дізнатись більше  про право як систему загальнообов’язкових правил поведінки можуть тернополяни із фільмів та книг. Із нагоди Всеукраїнського Дня безоплатної правової допомоги, приуроченого до Дня прав людини, у центрі безоплатної правової допомоги рекомендують переглянути цікаві фільми та перечитати книги на правову тематику.

Право іншими словами можна назвати регулювання поведінки людей. Та насправді самих прав для регулювання відносин є замало, саме тому важливу роль відіграє механізм їх реалізації. Без виконання правових розпоряджень у житті норми права мертві, інакше кажучи, вони втрачають своє соціальне значення. Щоб зрозуміти механізм краще, у центрі БПД рекомендують переглянути фільми:

«Лінкольн для адвоката» (The Lincoln Lawyer). 

Дата виходу: 2011 рік. 

Кримінальна драма про блискучого і щасливого адвоката з Лос-Анджелеса, кар’єру якого поставило на грань краху чергове, на перший вигляд просте, кримінальне провадження.

Секретне досьє (The Post) 

Дата виходу: 2017 рік. 

«Історія Кетрін Грем», першої жінки-видавця газети Вашингтон-пост, і редактора Бена Бредлі. Вони починають суперництво з «Нью-Йорк таймс» за право пролити світло на державні таємниці, що приховувалися більше 30 років. Журналістам доведеться ризикнути кар’єрою і свободою, щоб світ дізнався правду.

«Пожнеш бурю» (Inherit the Wind) 

Дата виходу: 1960. 

Фільм про реальний судовий процес над шкільним вчителем у 1925 році. Сцени з виступами свідків практично повністю відтворено зі збереженої стенограми засідань.

«Справа Колліні» 

Дата виходу: 2020 рік. 

Літній італієць Фабріціо Колліні здається поліції, повністю визнавши провину у вбивстві відомого німецького бізнесмена Ханса Мейєра, застреленого ним в номері готелю. Бути його захисником доручають молодому адвокату Каспару Лайнену, якому з боку звинувачення протистоїть досвідчений юрист професор Річард Маттінджер. Оскільки обвинувачений не розкриває свого мотиву, справа здається безнадійною, але Каспар хоче докопатися до істини і робить кілька шокуючих відкриттів, пов’язаних з минулим вбивці та його жертви.

Також рекомендують читати наступні книги:

М. Божко «Сліпа зона правового конфлікту: про що не знають ті, хто хоче виграти суд»

Видання розкриває усі питання і ситуації, які супроводжують клієнта і його адвоката на шляху з моменту знайомства і / або подачі позову в суд і до перемоги або поразки в суді. Автор супроводжує розповідь великою кількістю різних прикладів судових розглядів, про які багато говориться в пресі, і справ, які довелося вести йому в ході своєї роботи в якості адвоката або консультанта з правових конфліктів.

В. Ажиппо «Не зарікайся!» 

Книга про пенітенціарну систему, написана її працівником, що робить цю працю унікальною, оскільки більшість книг такої тематики розкривають життя у тюрмі зі сторони самих ув’язнених. Написана вона відверто, гостро, в міру цинічно, в тонах чорного гумору, без найменшої сентиментальності чи фальшивого романтизму. Ця книга - результат роботи дуже різних людей з величезним життєвим досвідом і неабиякою долею, інформація вдало зібрана, проаналізована та зручно систематизована.

Фрідріх Дюрренматт  «Суддя та його кат». 

Дія у романі відбувається у кінці 40-х років ХХ століття і описує протистояння комісара Берлаха, що розслідує злочин, і злочинця Ґастманна. Видання, що вийшло українською мовою у перекладі української письменниці Наталки Сняданко, буде цікавим як любителям криміналістики та дедуктивного методу розслідування, так і теорії права та порівняльного правознавства.

Приємного перегляду!

Фото з відкритих джерел

ТернопількнигиТеренфільмиправоБПДпартнерські новини