Тернополянам радять святковий  стіл здорових людей

Під час святкування слід звернути увагу на збереження свого здоров’я.

Для цього варто знати універсальні поради щодо святкового столу. Менше переробленої їжі, більше овочів та більше руху – так святкувати тернополянам буде корисно.

Поради опублікувала на своїй сторінці Уляна Супрун. Вона нагадує, що святвечір чи новорічна ніч навряд чи визначать життя в наступному році. Значно більший вплив має усвідомлене ставлення до їжі, сну, напоїв і справді дбайливе, співчутливе ставлення до себе.

-Потреба в калоріях.

Може здатися, що для нічного життя потрібне нічне харчування. Але це не так. Лише люди, що постійно пізно вечеряють і, відповідно, не снідають, можуть собі дозволити з’їсти у звичний час звичну кількість їжі. Тобто до нічного бенкету не пристосований ніхто, і не треба мордувати близьких фразами «не чіпай, це на Різдво».

-Не їжте біля телевізора.

І це не лише тому, що від телебачення може знудити. Їсти треба усвідомлено, в тиші, повільно, і якщо і розмовляти, то м’яко і про приємні речі. В протилежному разі ви ризикуєте не відчути смак, як слід, пропустити момент, коли наїлися, і погано перетравлювати їжу через неприємну атмосферу. Святкові застілля це не стратегічні сесії з планування родини, оціночних суджень і підсумків отриманих за минулий рік образ.

-Менше переробленої їжі з упаковок.

Готова ковбаса, ще й нарізана, готові соуси для салатів, торт з магазину і сік — це зручно, не сперечаємося. Мусимо, все ж, нагадати, що всі перераховані продукти корисні лише в умовах сильного і тривалого вимушеного голоду. В решті випадків вони шкідливі та збільшують ризик раку кишківника, атеросклерозу, переддіабетного стану, ожиріння та карієсу. До того ж, упаковки збільшують кількість непереробленого сміття, а уже готові продукти мають значну додану вартість.

-Акцент на овочі.

Овочі мають багато вітамінів, клітковини, сприяють травленню, і містять мало калорій. Якщо застілля означає «добряче наїстися», то рослинна їжа — чудовий вибір. Овочі — це не лише помідорчик з грядки, якого взимку не дістати. Це коренеплоди, гострий перець, квашена капуста, корейська морква, тушкований порей і гриби (хоч гриби це не рослини, це окреме царство). Головне - не перемащувати їх майонезом.

-Рухатися, а не сидіти.

Найкраще, що можна зробити для фізичного і психічного здоров’я — це вчасно припинити їсти, сидіти чи тусуватися. Ви можете піти і лягти спати, грати в настільні ігри, читати книжку, танцювати, дивитися кіно, співати колядки чи навіть караоке.

Фото з відкритих джерел
ТернопільТеренхарчуванняУляна Супрунсвятковий стіл здорових людей