Тернополянка пече пряники, що об’єднують (фото)

Марину Дашкевич знаю як мандрівницю, а коли нещодавно зустрілись і розговорились, то виявилось, що за час карантину в неї з’явилося нове захоплення — пряники. Каже, коли треба розслабитись, їх приготування допомагає не менше, ніж медитація, а розфарбовування смаколиків усією сім’єю — прекрасна нагода провести весело час разом.  

— Марино, чому ти задумала пекти пряники та прикрашати їх?

— В моєї колежанки є традиція — щороку перед різдвяними святами вона збирає подруг, аби спекти та прикрасити пряники.

Мені сподобалася ідея, тож спробувала й собі випікати їх на свята — спершу лише на Паску та Різдво, а потім і частіше. Ми з сім’єю декорували глазур’ю та посипкою, пакували й дарували друзям і рідним. Медово-імбирні пряники дуже подобаються дітям, тому, коли збираємося в гості, навіть питання не виникає, що взяти з солодощів. 

105418366_916051942246011_34861544780517750_n

— Розкажи, що у тому процесі тобі найбільше до смаку

— Мені дуже подобається весь процес випікання та декорування пряників: від замісу тіста, коли з різних інгредієнтів створюється запашна суміш, і до прикрашання, коли за допомогою різнокольорової глазурі та посипки з’являються солодкі шедеври.

Декорування пряників — один із найбільш творчих і цікавих процесів, до якого можна долучити всю родину. 

Тут дуже важлива підготовка. Спершу готую глазур, насипаю в тарілочку посипку, підбираю для настрою фільм або музику та починаю прикрашати. Декорування пряників допомагає заспокоїтись і розслабитись, це такий собі релакс, результатом якого є яскраві смаколики.

105894622_2635561223328188_5717490894882091964_n

— Мені замішування тіста не видається чимось особливо цікавим, а тобі подобається. Чим? 

— Це ніби магія — з різних інгредієнтів, змішаних у певній послідовності та відповідних пропорціях, утворюється тісто з якого згодом постають пряники. Я навчилась відчувати правильне і гарне тісто, його консистенцію та структуру.

— Які складові ти використовуєш? 

— Я намагаюся використовувати високоякісні та корисні інгредієнти, адже пряники так полюбляють діти. Зокрема, використовую натуральний мед, імбир, кориця, масло, яйця, сметану, мінімум цукру, какао, борошно, трішки лимонного соку. 

105990439_2510180665960381_6498603228276827094_n

Є багато рецептів пряників. Який обрала для себе?

— Кілька років шукала ідеальний, поки нарешті не підібрала оптимальні пропорції та технології, адже секрет смаку криється в дрібницях.  

— Ти робиш тематичні пряники. Розкажи про найособливіші чи найприкметніші 

— У мене зібралася колекція різноманітних формочок для пряників, яка постійно поповнюється. Тут і зимові, і пасхальні, і прянички з мультгероями, тваринки та квіти. Найбільше мені подобаються створювати букети з пряників і подарункові коробочки.

— У тебе є пряники на туристичну тематику?

— Туризм — це частина мого життя, тому прянички подорожують разом зі мною. Вони в Івано-Франківську бували і на Вінниччині, і у Львові, навіть в Затоку мандрували. В мене є прянички, присвячені Тернополю з тематичними написами. Мої улюблені — з романтичної легенди про походження назви міста від імен Терен і Поля.   

106083045_2039885569475278_1013155663658373347_n

— Якби би ти описала свої пряники? 

— Ароматні та яскраві медово-імбирні прянички з корицею. Особливістю є те, що я не заливаю їх глазур’ю, а малюю по контурах, створюючи узори та малюнки. Вони містять мінімум цукру, тому підходять для щоденного вживання до кави чи чаю. Це пряники, які можна подарувати на свята або взяти з собою в гості чи прогулянку, адже вони чудово втамовують голод. 

Анна Золотнюк

ТернопільтернополянкаТеренпряникиМарина Дашкевич