Тернополяни повинні пам’ятати про солодку небезпеку літа
Не їсти фруктів та спагеті рекомендують часто для бажаючих скинути вагу. У той же час багато цукру можна випити разом із неконтрольованими нами солодкими газованими напоями, йогуртами, холодними чаями в пляшках, соками та енергетиками. Як правильно споживати цукор та від споживання яких продуктів дійсно слід відмовитися тернополяни можуть знайти у блозі в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.
- Спагеті з сиром здаються нам калорійними, а дієтологи забороняють фрукти проти ночі, мовляв, це теж цукри і калорії, - пише вона. - А ось з напоями ми легко втрачаємо пильність, і подекуди випиваємо значно більше цукру та сильно шкодимо своєму організму. Важливо відмовитися від доданих цукрів, передусім — в солодких напоях. Тобто це все, що потрапляє в їжу завдяки людям, а також мед і цукор у соках та сиропах. ВООЗ радить дорослим людям споживати приблизно 25 грамів доданих цукрів на день, і не перевищувати 50 грамів, тобто від 5 до 10 чайних ложок. Ці кількості, звісно, досить умовні. Ми різнимося за вагою та енергетичними витратами. Людині, що воює на передовій, чи біжить ультрамарафон, навіть 100 грамів доданих цукрів можуть бути рятівними, а не шкідливими. Коли ж ми говоримо про офіційні норми та поради, то маємо на увазі людину, якій зазвичай бракує фізичних навантажень, і зовсім не бракує калорій. Для такої людини важливо: що менше цукрів, то краще.
Як додані цукри можуть нам нашкодити?
Вони сприяють розвитку карієсу, стійкості до інсуліну і розвитку діабету 2 типу, ожиріння та серцево-судинних хвороб. В 100 мілілітрах напою цукру може бути 4-5 грамів, це небагато. Але ми п’ємо склянками, пляшками, подекуди півторалітровими. Тому через напої дуже легко створити надлишок калорій і цукрів в раціоні:
- солодкі газовані напої — 10% цукру.
До прикладу, маленька пляшка коли — це 35 грамів цукру.
- Холодний чай в пляшці — 500 мілілітрів «свіжості», які містять денну норму цукру - від 20 до 55 грамів.
Холодні напої, до того ж, не вирішують питання терморегуляції в спеку. Доцільніше пити гарячий чай і пітніти.
- Солодкі йогурти — близько 15% цукру. Маленька пляшечка наче корисного йогурту «зі злаками, ягодами, чіа і кіноа» містить понад 30 грамів цукру, а півлітровий тетрапак перевищує максимальну добову норму. Досить сумнівна користь.
- Соки - 10 грамів цукру в 100 мілілітрах. Навіть якщо ви бачите «без цукру», він там все одно є, бо він є у фруктах. Але на відміну від фруктів чи ягід, сокові бракує клітковини, тому його глікемічний індекс вищий.
- Енергетики — від 3 до 60 грамів цукру в банці. Це може бути доцільне підживлення для людини в екстремальних умовах, коли немає відпочинку і змоги поїсти. Решті людей варто усвідомлювати, що ці цукри дістануться не мозку і не м’язам, а підшкірному жиру та печінці.
- Пильнуйте каву і чай. Звичка додавати цукор, помножена на кілька прийомів чаю та кави, відбирає у вас право на смаколик до них. А у випадку з раф-кавою, яку, до речі, придумали в Москві, сироп уже є у складі цього напою.
У 2016 році ВООЗ рекомендувала запровадити акциз на солодкі напої заради боротьби з ожирінням серед підлітків та дорослих і діабетом. Компанії, що виробляють солодкі напої та енергетики, збільшують свій ринок завдяки агрессивному маркетингу та зменшенню об’єму пляшок — так ціна здається невеликою. Податок на солодкі напої, спортивні напої, холодні чаї і каву запровадили низка штатів США, Британія, Чилі, Португалія, Філіппіни, Таїланд та інші. В багатьох країнах наразі відбуваються узгодження законопроектів щодо таких податків чи переговори з виробниками щодо зменшення вмісту цукру в напоях.
Що можна зробити, аби життя було здоровим і все ж солодким?
▪ Поступово привчайте себе до несолодкого смаку. Спершу вода вам буде ніяка, кава — гірка, йогурт — кислий. Тож почніть просто зі зменшення дози.
▪ Розбавляйте солодкий йогурт звичайним йогуртом без добавок. Або додавайте до несолодкого йогурту ванільний цукор та ягоди власноруч.
▪ Обирайте в закладах харчування, чи готуйте самі, несолодкі лимонади. Лимон, імбир, м’ята, лаванда — ці компоненти створять насичений свіжий смак, який можна не покращувати цукром. Узвар із ягід і фруктів, якщо його не підсолоджувати, має і багатий смак та користь.
▪ Замість соків обирайте собі і дітям фрукти. Це потрійна користь: клітковина зменшує глікемічний індекс, вона корисна для мікробіоти кишківника, а їсти тверді фрукти чи овочі потрібно для повноцінного розвитку щелеп дітей.
▪ Що менше ви купуєте напоїв, то менше пластику чи бляшаних пляшок забруднює навколишнє середовище.
▪ Найкращий напій — це вода. Беріть воду з собою та давайте воду дітям. Так буде менше спокуси купити пляшку яскравого розчину цукрози чи мальтдекстрози десь на вулиці.
Фото з відкритих джерел