Тернополяни цьогоріч постраждали від скажених білок

Два випадки із ризиком інфікування вірусом сказу виявили від початку року серед тернополян. Люди стали жертвами скажених білок із парку «Національного відродження». Інші укуси виявились безпечними. У Тернопільському обласному лабораторному центрі Держепідслужби від початку року зафіксували 469 таких випадків.

У Всесвітній день боротьби зі сказом тернопільський лікар-епідеміолог завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень міського відділу Тернопільського обласного лабораторного центру Держепідслужби Богдана Козяр розповіла про профілактику та лікування захворювання.

- Тернополянам варто звернути увагу на обережність під час поводження з тваринами, - говорить лікар. – Адже в більшості випадків укуси спровокувала поведінка людей.  Так, тернополяни ловили білку у парку, щоб відвезти у ветеринарну клініку. У тварини згодом виявили сказ. Уже почувши про такий випадок, неповнолітній тернополянин зізнався батькам, що його також кусала білка у тому ж парку «Національного відродження». Тож цих жителів міста щепили від сказу.

Якщо людину вкусила тварина, слід промити рану мильним розчином, обробити перекисем, накласти антисептичну пов’язку та звернутись в лікарню, де визначать потребу у вакцинації. Проблемою залишаєтсья забезпеченість вакциною, яка в місті не є достатньою, додає Богдана Козяр.

- Вакцина наявна в обласній дитячій поліклініці, - продовжила вона. - А в більшості випадків люди самі купують вакцину в аптеках або замовляють в Інтернеті.

У разі виявлення скупчення тварин, які становлять небезпеку, слід повідомляти у Тернопільський обласний лабораторний центр.

Фото з відкритих джерел

ТернопільсказТеренпрофілактикабілкисанепідемстанціяБогдана Козяр