Тернополяни цьогоріч за олів’є заплатять на 28% більше

Ціни на продукти, які входять до салату олів’є, за останній рік підвищились майже на третину

До нас наближаються різдвяні та новорічні свята. А чи можна уявити будь-яке зимове свято в нашій країні без традиційного салату олів’є? Цей салат за кілька поколінь перетворився на один із невід’ємних атрибутів новорічних святкувань. Закінчення старого року та початок нового в Україні асоціюється з запахом ялинки, шампанським та салатом олів’є.

Виявляється, що ціни на продукти, які входять до цього улюбленого салату мільйонів співвітчизників, за останній рік підвищились на 28%. Таку думку висловив генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко в Facebook.

Передусім, нагадаємо рецепт салату олів'є. Отож, виберемо  найдоступніший: відварна картопля – 600г, відварна морква – 250г, цибуля – 200г, варена ковбаса – 600г, яйця – 8 шт, солоні огірки – 500г, консервований зелений горошок – бляшанка 425г, майонез «Європейський» – упаковка 300г, сіль за смаком.

Нагадаємо, що у 2017 році приготування майже 3кг салату Олів’є, яких буде достатньо для великої родини з 8 осіб, обійшлося нам у 130,2грн.

За рік, у 2018-му, за середніми в Україні цінами, ми сплачуємо: відварна картопля – 6,5грн за кілограм, або 3,9грн за 600г, відварна морква – 12,1грн за кг, або 3грн за 250г, цибуля – 10,5грн за кілограм, або 2,1грн за 200г, варена ковбаса – 91,2грн за кілограм, або 54,7грн за 600г, яйця – 24,9грн за десяток, або 19,9грн за 8 шт.

На консервацію й майонез із сімейного бюджету ми витратимо: на солоно-мариновані огірки – 35,2грн за 500г баночку, консервований зелений горошок – 32,4грн за 425г бляшанку, майонез – 15грн за 300г упаковку.

Тобто в 2018 році, за два місяці до новорічних свят, приготування майже 3кг салату Олів’є коштуватиме нам 166,2грн. Таким чином, за рік салат Олів’є подорожчав на 36грн, або майже на 28%.

Фото з допису

тернополяниціниТерензростанняолів'є