Для тернополян ціна на пальне може сягнути позначки 39 гривень за літр

Раніше «Терен» писав про протести автомобілістів, яким не по кишені зростання цін на пальне. За останні півроку пальне зросло в ціні приблизно на 4 гривні за літр. Проте прогнози надалі є невтішними, позначка може сягати і 39 грн./літр.

Ціни на пальне за останні півроку динамічно зростали, а найбільший стрибок відбувся у вересні-жовтні. Якщо водій, заправляючи автомобіль, за літр бензину А-95 платив 29 гривень - в жовтні він змушений платити 33 грн. за літр. Ціна на цю марку в один момент піднялася на 20-40 копійок.

Усі підняття пов’язані з ціною на нафту - вона стала дорожчою на світових ринках. Також це пов’язано з девальвацією гривні. Тому, якщо нафта зросте у ціні – українці платитимуть ще більше.

Однак, якщо нафта на ринку буде стабільною – українцям варто очікувати зниження та стабільності цін на пальне. Якщо вона зафіксується на позначці в межах 80 доларів – бензин в Україні коштуватиме на 50 копійок або і на 1,5 гривні менше.

Подорожчання нафти дорівнюватиме підвищенню вартості палива.

- Якщо США відновлять ще більш жорсткий санкційний режим проти Ірану, цим скористаються великі міжнародні спекулянти. Вони ще більше піднімуть ціну на нафту, тому певне підвищення цін на нафтопродукти буде і в нас, - каже Михайло Гончар, позаштатний експерт з питань енергетики Центру Разумкова.

В ході таких подій, якщо гривня буде стабільною, українці будуть платити 39 грн./літр. за бензин А-95. Якщо курс гривні не стабілізується, А-95 – коштуватиме 40 грн./літр і більше, повідомляє «BBC News Україна».

Фото з відкритих джерел

ТернопільщинаводіїавтомобільТерензростання цінпальнебензиннафтадевальвація гривні