У гімназії на Тернопільщині перейшли на страви Клопотенка та відремонтували їдальню (фото)
Нові страви за меню кулінара Євгена Клопотенка представили кухарі Хоростківської гімназії. Ці страви стануть основою оновленого шкільного меню у другому семестрі, повідомляють на сторінці гімназії у Facebook.
Так, до традиційного меню додалися кебаб з сиром, нагетси, курка з куркумою та рисом, запечена скумбрія, салат з буряка з чебрецем та насінням соняшника, салат з гарбуза та яблук, салат з курячої печінки з картоплею та яблуками.
- Тішить і те, що у наступному бюджетному році заплановане збільшення коштів на харчування для учнів початкової школи та пільгових категорій - з 10 грн до 16 грн, що дозволить урізноманітнити меню, - йдеться у повідомленні.
Окрім того, у рамках програми «Шкільна їдальня» для шкільного харчоблоку придбали нове обладнання на суму 370 тис. 111 грн. Це кошти державного бюджету та через співфінансування із міського бюджету. За кошти Хоростківської громади зробили капітальний ремонт залу шкільної їдальні на суму 106 тис. грн. В їдальні замінили плитку, пошпаклювали та пофарбували стіни та встановили підвісну стелю. А також придбали марміт на 39 тис. 900 грн, декор (штори, горшки під вазони та ін.) на 10 тис. грн та 7 комплектів столів та стільців на 48 тис. грн.
Нагадаємо, нині все більше українських шкіл готують збірником кулінара Євгена Клопотенка, який складається зі 110 рецептів. Цей збірник – єдиний після радянського, за яким офіційно можна готувати у шкільних їдальнях країни.
У своєму меню для шкіл кулінар пропонує чимало варіантів перших, других страв, салатів, випічки, напоїв, які будуть корисними для школярів. Серед них приміром, моркв’яний та сочевичний крем-суп, мінестроне, капусняк з гарбузом, скрамбл, фріттата, пастуший пиріг, курячі і рибні нагетси, болоньєзе, різні види запіканок, булгур, кус-кус, бануш
Деякі тернопільські школи почали використовувати рецепти Клопотенка ще рік-два тому, дехто додав нові страви до цьогорічного меню. Є навчальні заклади, які тільки вивчають технологічні карти і готуються до змін. Це питання потребує часу і оновлення харчового обладнання на шкільних кухнях, кажуть керівники шкіл. До того ж, не всім дітям до вподоби їжа за новими рецептами, тому їх ще треба випробовувати певний час.
До слова, надалі харчування за Клопотенком впроваджуватимуть і у тернопільських дитсадках. Дошкільні заклади готові прийняти такі новації, кажуть в міському управлінні освіти і науки.
Фото з Facebook-сторінки Хоростківської гімназії