У Тернополі показали блиск і розкіш унікальних речей (фоторепортаж)

Мистецький проект Олексія Коваля «Емалі. Історія. Україна. Світ» презентували у Тернополі.

Вікриваючи виставку київського митця директор обласного художнього музею Ігор Дуда нагадав присутнім, що мистецтво емалювання дуже давнє. У багатьох музеях світу зберігаються рідкісні твори, що підтверджують цінність виробів з емалі. Це мистецтво пройшло довгий шлях розвитку, який почався ще в давніх цивілізаціях. Стародавній Єгипет, Китай, Індія, Візантія, Америка стали місцями народження цього дивовижного мистецтва, яке поступово дійшло до Європи, а потім поширилось і територією України. Скіфська золота пектораль вважається найбільшою археологічною знахідкою 20 століття, шедевром світового мистецтва. Середній ярус пекторалі (оригіналу) прикрашений емаллю блакитного кольору.

Яскравість і насичення фарб, свіжість кольорів, блиск і розкіш, рівна своєю красою сяйву дорогоцінних каменів - ось неповний перелік тих якостей, які протягом століть і по тепер залучають до емалі художників та ювелірів. Ця незрівнянна техніка — водночас живописна та ювелірна — приносить приголомшливі результати, але підкоряється небагатьом. Емаль ретельно вибирає автора: лише той, хто ізвеликим терпінням зустрічатиме усі несподіванки і труднощі, що несе з собою робота у цій примхливій техніці, зможе досягти у праці в ній значних висот.

Одним із сучасних майстрів-емальєрів є Олексій Коваль.

е04 (Copy)

Куратор проекту Ніна Бурневич наголосила, що у своїх емалях художник щедро і невимушено поєднує кольори й орнаменти, використовує інкрустації та елементи малої пластики. Він заповнює квітами антикварні рами, оздоблює старовинні фотографії емалевими окладами, веде гру з функціональними та декоративними властивостями об’єктів.

е06 (Copy)

Сам же митець, Олексій Коваль розповів, що береться за виконання робіт різного масштабу: від тендітних мініатюр до кількаметрових панно. Подорожуючи світом, вивчаючи різні мистецькі техніки, надихаючись історією кожної країни, яку відвідав, створює емалеві картини, присвячені різним культурам. Не оминув автор і українську тематику. Серія його українських портретів, козаки, гетьмани та українські пейзажі ще багато сторіч будуть розповідати світові про чарівність нашого краю. Таким чином, Олексій – майстер, котрий через свої емалеві твори відкриває Україну світові, а світ – Україні.

e01 (Copy)
 

У рамках мистецького проекту Олексій Коваль у Тернопільському обласному художньому музеї показує понад 20 емалевих творів з різних серій та різних років створення.

е05 (Copy)

Виставка діятиме до 25 лютого.

е08 (Copy)

е07 (Copy)

е02 (Copy)

Фото автора

ФоторепортажТернопільвиставкаТеренхудожній музейемальОлексій Коваль