Українська консервація підкорила Канаду (Агро-новини)

Приватна фірма з села Станіслав Херсонської області налагодила експорт консервованих овочів до північної провінції Саскачеван (Канада), де проживає велика громада етнічних українців.

Як зазначив директор фірми Анатолій Пак, в Станіславі випускають не тільки томати, а й інші консервовані овочі за традиційними рецептами — огірки, квасолю, лечо, пише «Голос України».

Але саме помідори користуються особливим попитом. За сезон їх заготовили близько 40 тис. трилітрових банок і практично все розпродали — не тільки жителям Саскачевану, а й киянам, харків'янам і мешканцям інших великих міст, — додав він.

Можна було заготовити навіть більше, каже Анатолій Пак, однак у нинішньому сезоні не все склалося з сировиною.

- На Білозерщині якісних томатів стали вирощувати менше, тому частково їх доводиться докуповувати на лівому березі Дніпра — в Каховському та Олешківському районах Херсонської області, — пояснив директор.

Думка: Політика низьких цін вбиває бджільництво

Україна стабільно тримає 1 місце в Європі з виробництва меду. Але бджолярі не отримують гідної оплати за свою роботу.

Про це заявив голова асоціації Укрбджолопром Валерій Домбровський, передає UHBDP.

- Такого соняшниковому меду, як в Україні, ви ніде не знайдете. Діастазне число 25-50, рівень вологості 17-21. Але політика низьких цін вбиває бджільництво, — підкреслив він.

мед

Експерт зазначив, що виробники меду відмовляються продавати мед експортерам по 42 грн, чекають на кращу ціну. Таким чином створюється загроза, що Україну викинуть зі світового ринку меду.

- Я на боці тих, хто експортує мед. Якщо вони не виконують контракти, ми випадемо зі світових ринків. А багато інших країн лише й чекають цього, — підкреслив Валерій Домбровський.

Він зазначив, що Україна єдина держава у світі, яка занижує показники супер-стандарту.

- Нам пропонують встановити діастазне число 5, а показник вологості — на рівні 25, але це вже цукровий сироп. Що це означає? Ми уклали угоду з Євросоюзом про зону вільної торгівлі. Вона гласить: скільки вивіз, стільки тобі мають право завести. Шо буде? Ми вивеземо мед із діастазою 25-50, вологістю 17-21, а отримаємо у яскравій упаковці цукровий сироп, — пояснив експерт.

агробджільництвоконсерваціяКанадаТеренХерсонщинаколнкаСтаніславСаскачеванУкрбджолопромВалерій Домбровський