Українські фермери не можуть отримати дешеві кредити (Агроновини)

Фермери не можуть отримати дешеві банківські кредити. Бракує ліній для миття, сортування, пакування продукції.

Про це повідомляє gazeta.ua, пише agronews.ua.

- Йдеться про стабільне забезпечення населення якісною продукцією, збільшення виробництва продукції з високою доданою вартістю. Також необхідно посилити присутність України на світовому ринку, — говорить Тарас Висоцький, заступник міністра з розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. — Державна програма розрахована на малі, середні фермерські господарства. За прогнозами, собівартість продукції вдасться зменшити на 20–30%. А в галузь залучити не менш як 100 мільйонів доларів іноземних інвестицій. Створити 55 тисяч нових робочих місць. Також стимулювати розвиток вітчизняного машинобудування, переробних підприємств. Очікується зменшення імпорту овочів і збільшення поставок вітчизняної продукції за кордон до 300 тисяч тонн.

- Три роки поспіль, до сезону 2018–2019 років, ціни на традиційні овочі й картоплю були такі низькі, що багато виробників відмовилися від них. Це стало головною причиною зростання цін, — каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. — Виробники мають зрозуміти — потрібна продукція вищої якості, а не більше овочів. Щоб її можна було продати в будь-яку країну світу. Без цього й далі матимемо або шалені дефіцити, або надлишки й перепади цін. Якщо в Україні працюватимуть 10–20 потужних підприємств чи кооперативів, націлених на експорт овочів, зможемо зменшити коливання цін. І забезпечити українців якісною продукцією протягом усього року.

Організацію експорту потрібно починати з вивчення перспективних ринків. Потім налаштовувати виробництво, зберігання, упаковку й логістику. Ми колись «витискали» Польщу з виробництва цибулі, а зараз практично повністю пішли зі світового ринку. У нас немає системи, стратегії і мало системних підприємств. Говорять про нестачу сховищ. Насправді потужностей для зберігання овочів достатньо. Але вони розподілені нерівномірно. Дрібних виробників багато, а сховищ у них або зовсім немає, або вони примітивні.

   

В Україні збільшуються площі промислових насаджень лохини

2702 (Copy)

Загальна площа насаджень лохини в Україні досягла майже 2 тис. га.  Ягоду вирощують за інтенсивними технологіями переважно під експорт до Європейського Союзу.

На сьогодні цю культуру висаджують майже в усіх регіонах України, де дозволяють природні умови. Про це повідомляє agronews.ua.

Площі насаджень з кожним роком збільшуються. Основною причиною цього є ціна, адже лохина — найдорожча ягода серед тих, що вирощують в країні, середня вартість її становить 150-200 грн/кг.

- Так, ТзОВ «Фрукти Полісся», що на Волині, займається вирощуванням лохини. Цього року було зроблено нових насаджень на площі 13,99 га. Загалом у господарстві планують довести площу насаджень лохини не менше, ніж до 40 га, – розповіли у господарстві.

Перший врожай планують збирати у 2022 році. Вирощують ягоду для експорту до ЄС. Земля у довгостроковій оренді, тим не менш господарство готове розвивати ягідник та створювати робочі місця.

Розташоване підприємство у с. Омельне, Ківерцівського району, Волинської області.

В середньому, в перші роки плодоношення ягода може давати до 1 т/га, набираючи обертів з кожним роком. Загалом рослини можуть давати врожай до 50 років.

Фото з допису

агрофермеривирощуваннялохинаТарас Висоцькийдешеві кредити