«Український ринок заполонили фальсифіковані продукти» - Василь Хомінець (фото)

Про права споживачів, діяльність реформованої служби і свій досвід адаптації на новій посаді «Терену» розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області Василь Хомінець.

Після закінчення каденції минулої обласної ради я свідомо не балотувався у жоден орган самоврядування. Українці, Майдан – вимагали нових облич при владі. Тому на останній сесії облради я сказав: «Зробив усе, що зміг. Можливо, хтось зробить більше…». Адже я себе хотів спробувати у новій царині. Мені дійсно цікаво у Держпродспоживслужбі в області. Це – одна із тих служб, яка виникла на вимогу часу. Саме тому я взяв участь у конкурсі. Його проводили у Києві. Мав достойних конкурентів. Але отримав найбільшу кількість балів і переміг. І от, близько двох місяців тому очолив цю службу.

Власне, це було досить мудре рішення. Поставте себе на місце підприємця. Йому набагато легше мати справу із однією структурою, а фахівці між собою там уже розберуться, ніж із оббити пороги п’яти інстанцій, які мають контролюючі функції. Але наголошую! Змінилася не лише назва. Змінилася суть. У результаті оптимізації вивільнили третину колишніх працівників. Але не це головне. Змінюються підходи до роботи. Адже служба має бути сучасна, адаптована до європейських вимог.

Так, питання безпечності харчових продуктів у Європі стоїть досить гостро. А тому наші продукти, які потрапляють на їхній ринок, мають бути якісними і відповідно сертифікованими. І відповідати за все повинна одна (!) служба. Однак є й інший бік – через зайву лібералізацію «наплодилися» нечесні ділки, які відверто обманюють споживачів. На жаль, нині на прилавках українських магазинів є чимало продуктів, у яких складники на етикетці зовсім не відповідають суті. Український ринок заполонили фальсифіковані продукти… Боротися із цим і покликані фахівці Держпродспоживслужби. Ось тільки усіх рушіїв впливу ми ще не отримали. Це якраз і є труднощі перехідного періоду. Хоча притягнути порушника до адміністративної відповідальності, забезпечити супровід споживачу, який захищає свої права, можемо. І вже це робимо…

Так, це – серйозна проблема. Ось тому я разом із підлеглими сьогодні вийшов на Театральний майдан. Усе для того, аби розповісти людям про їхні права. Окрім того, у рамках відзначення Всесвітнього дня захисту прав споживачів фахівці управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби прочитали лекцію про права споживачів у різних сферах у Тернопільському кооперативному торговельно-економічному коледжі (див. фото – прим.). Словом, попереду – ще дуже багато роботи…

unnamed

unnamed (3)

unnamed (2)

unnamed (4)

unnamed (5)

Фото зі сторінки Василя Хомінця у «Фейсбук»

 
ТернопільщинаТеренпродуктиздоров’яДержпродспоживслужбаВасиль ХомінецьВсесвітній день захисту прав споживачівспоживач