Усе про тварин і «гуманітарку» розповіли на Тернопільській митниці

Живих тварин, а також товари, що надходять в Україну як гуманітарна допомога, поміщати на митний склад не можна. Існують й інші винятки.

Про особливості функціонування митного режиму «митний склад» читачам «Терену» розповідає начальник відділу організації митного контролю та оформлення Тернопільської митниці Державної фіскальної служби (ДФС) Тарас Гутик.

Як повідомили у Секторі комунікацій Головного управління ДФС в області, митний склад – це митний режим, відповідно до якого іноземні або українські товари зберігають під митним контролем із умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами і без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

1) товарів, заборонених до ввезення в Україну, вивезення з України і транзиту через територію України;

2) товарів, строк придатності для споживання або використання яких закінчився;

3) товарів, що надходять в Україну як гуманітарна допомога;

4) живих тварин;

5) електроенергії, що переміщується лініями електропередачі.

- Які дії утримувача митного складу у разі втрати товарів, що трапилася з його вини?

- У разі втрати чи видачі без дозволу органу доходів і зборів товарів утримувач митного складу зобов’язаний сплатити митні платежі, встановлені законом на імпорт цих товарів.

- На який термін можна розміщувати товари у такий спосіб?

- Строки зберігання товарів у митному режимі митного складу визначені ст. 125 Митного кодексу України. Вони не можуть перевищувати 1095 днів від дня поміщення цих товарів у зазначений митний режим.

Зокрема, строк зберігання у митному режимі підакцизних та іноземних товарів, які були попередньо поміщені у митні режими транзиту, тимчасового ввезення або переробки на митній території України, а також продуктів переробки, не може перевищувати 365 днів від дня поміщення їх у митний режим митного складу. Строк зберігання товарів, призначених для експорту, не може перевищувати одного року із дати поміщення їх у митний режим.

Для здійснення контролю за переміщенням консолідованих вантажів, що ввозяться на митну територію України, із митного органу відправлення на кордоні до митного органу, в зоні діяльності якого розташований митний склад, а також для поміщення товарів, що переміщуються у складі цих вантажів у митний режим митного складу, використовують попередню митну декларацію, що складається на весь обсяг консолідованого вантажу.

Фото надане Сектором комунікацій Головного управління ДФС в області

ТернопільщинамитницяДФСТеренмитний контрольгуманітаркамитний складТарас Гутикживі тварини