«Усе залежить від компетентності і спрацьованості» - Оксана Антонович (відео)

Міжнародний день митника у світі відзначали нещодавно, а саме – 26 січня. Тож «Терен», за нагоди, вирішив із перших уст дізнатися, чим саме живе нині Тернопільська митниця Державної фіскальної служби.

Про життя і справи ми розпитали у виконуючої обов’язки начальника Тернопільської митниці ДФС в області Оксани Антонович.

Ронік_у_центрі (Copy)
 

Зовнішньоекономічні операції підприємці області проводили із торговельними партнерами із 70 країн світу. Перші позиції займали такі країни, як: Польща (53,8% від усього товарообігу), Німеччина (8,0%), Білорусь (5,4%), Великобританія (4,1%) та Італія (3,7%). Тож вдалося адмініструвати 917 млн грн платежів до Держбюджету, а це - на 107,7 млн грн більше, ніж попереднього року (читайте про це ТУТ і ТУТприм.).

До речі, товарна структура імпорту та експорту в нашому регіоні – стала. Зокрема, характерними продуктами для експорту є м'ясо (яловичини, курки), деревина і вироби з неї, олії рослинного походження, насіння і плоди олійних рослин тощо. Імпортують на Тернопілля переважно механічне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси (як сировину для виробництва поролону, пластмасових виробів), транспортні засоби, рибу та інші товари (читайте також ТУТ і ТУТприм.).

Окрім того, працівники митниці склали 139 протоколів про порушення митних правил на суму 21 млн грн, що на 33 протоколи більше і на 15,5 млн грн, порівняно із 2015 роком.

А щодо конкурсу на зайняття посади начальника митниці, то він дійсно відбувся минулого року, але за результатами оцінювання переможця не обрали. Очевидно, скоро оголосять новий конкурс…

Митниця5 (Copy)

Наразі на Тернопільській митниці ДФС майже 53% митних декларацій оформляють за принципом «єдиного вікна», а статусом уповноваженого економічного оператора користуються 4 підприємства.

Варто зазначити, що не завжди порушниками митного законодавства є учасники зовнішньоекономічної діяльності, іноді це – звичайні громадяни. Найхарактернішими для нашої митниці є митні правопорушення пов’язані із недоставлянням товарів, транспортних засобів комерційного призначення і документів до митного органу призначення, а також видача їх без дозволу такого органу або втрата.

Окрім того, були складені протоколи про порушення митних правил щодо переміщення через митний кордон України товару із приховуванням від митного контролю, шляхом подання органу доходів і зборів, як підстави для переміщення товару документів, що містять неправдиві відомості щодо відправника, одержувача і вартості товару, а також вчинення дій, спрямованих на неправомірне зменшення розміру митних платежів.

[embed]https://youtu.be/y8J21A68LmM[/embed]

До речі, зараз у нас студенти практику проходять, то Роніку не нудно (посміхається). Втім, не варто забувати, що цей пес виконує дуже важливу роботу і, сподіваємося, так само якісно працюватиме і надалі…

Фото із відкритих джерел

ВідеоТернопільщинаштрафекспортімпортТеренОксана АнтоновичпідсумокРоніМіжнародний день митника