Веломандрівник об'їхав усі села Тернопільщини і розкаже про них у “Вікіпедії” (фото)

Про свої подорожі Петро Грушко розповідає у соцмережах та ділиться світлинами цікавих місць, які вдалося відвідати

Усі населені пункти Тернопільщини на велосипеді об’їздив мандрівник і краєзнавець з села Пʼятничани на Хмельниччині Петро Грушко. На це йому знадобилося два з половиною роки. Таким чином він хоче показувати красу маленьких та маловідомих сіл області. Про завершення своєї експедиції Тернопільщиною він повідомив на своїй фейсбук-сторінці. Останньою точкою у велотурі була Тернопільська набережна. 

У міжсезоння весь матеріал будемо опрацьовувати, писати дописи і розміщувати фото у “Вікіпедію”. Жодне село цієї області не залишиться без  ілюстрацій. З Тернопільщиною не прощаюсь, є чимало цікавих місць, які хочеться відвідати повторно. Всім дякую за увагу, підтримку, доброзичливі побажання! Якщо з'ясується, що випадково якесь село пропустили – туди негайно буде відправлена велоекспедиція, – написав Петро Грушко. 

Любить подорожувати з дитинства 

Їздити велосипедом 63-річний чоловік почав ще десять років тому, а загалом подорожувати любить ще з дитинства. Відвідав вже 46 країн світу та 7 областей України, серед яких останньою стала Тернопільщина. Про ідею велотуру та труднощі Петро Грушко розповів журналістам Терену.

Спершу була ідея обʼїздити всю Україну і побачити памʼятки архітектури місцевого і загальнодержавного значення. А потім я познайомився із істориком з Тернополя Володимиром Ханасом, який подав ідею заїжджати в усі села, навіть ті, які не мають пам’яток. Він й показав як завантажувати фото у Вікіпедію. І ось так я почав подорожувати і показувати красу областей України. Спершу за два роки я з товаришем об’їздив Київську область, а потім і Чернігівську, Житомирську, Полтавську, Черкаську і Хмельницьку, – розповів Петро Грушко. 

Почав подорожувати Петро Грушко в середині 2022 року, тоді він об’їздив населені пункти неподалік Хмельницького. Наступного року відвідав уже дальні села, а у 2024 році північ та захід Тернопільщини. Загалом це понад тисячу населених пунктів. 

Добирався до населених пунктів частково електричками, частково велосипедом. Нещодавно завершив тур і обʼїздив усі без винятку села, як казали мені на Тернопільщині це ще нікому не вдавалось, – каже веломандрівник. 

Люди по-різному реагували на туриста-фотографа

Одна з труднощів, що виникали під час велотуру — важко було виспатися. Оскільки подорож тривала по декілька днів і спати  доводилося у наметі. 

Можливо, я б їздив і на більше днів у тури, але коли 1-2 ночі не висипаєшся, то вже складно їздити. А загалом фізично важко не було, адже я був до цього підготовлений. Найдовше виїздив на 3 дні, хоч фізично і міг би більше, та сон не дозволяв. Ще помітив, що  Тернопільщина найбільш горбиста область, порівняно з іншими. Якщо вниз спускався велосипедом, то вгору вже доводилося його везти, – ділиться Петро Грушко. 

Також у перший рік війни було складно, адже люди реагували по-різному, розповідає велосипедист. 

Уявіть собі, що незнайомець приїжджає у село і починає фотографувати його, звісно ж люди боялись. Тому я намагаюсь не привертати до себе увагу і звісно ж не фотографую заборонені обʼєкти. Також не їжджу у шоломі, аби не хвилювати людей, хоча вони бачать, що я з наметом, тож увага все одно є, – каже велосипедист. 

Наприкінці велотуру Тернопільщиною маршрут велосипедиста пролягав між селами Зборівської та Козівської громад, а завершився в Куропатниках на  Бережанщині. 

Це була поїздка в край, який славиться своїм повстанським рухом, а село Бишки асоціюється як столиця воюючої України 1943-45рр. Щоправда, нелегко було туди заїхати. Калюжі дорогою були такі, що доводилось ровера переносити. Закралась думка, що тут ями ще з часів бойових дій УПА, – написав у дописі на своїй фейсбук-сторінці велосипедист. 

З усіх відвіданих  семи областей найбільше Петру Грушку сподобалась Тернопільщина, адже тут багато інформації про наші пам’ятки, а якщо доповнити її ще й фотографіями, то стане ще краще. 

Детальніше про кожен із населених пунктів можна прочитати на сторінці Петра Грушка у соцмережах, де він описує свої мандрівки та ділиться фотографіями і враженнями. Наступною чоловік планує відвідати Чернівецьку область, але обіцяє завітати й на Тернопільщину, адже тут є чимало місць, які хочеться відвідати вдруге.

Читайте також: П'ятеро жителів і 40 овець: веломандрівник показав одне з найменших сіл на Тернопільщині

Фото з фейсбук-сторінки Петра Грушко 

подорожвеломандрівник Тернопільщина