Тамара Коблик

П'ятеро жителів і 40 овець: веломандрівник показав одне з найменших сіл на Тернопільщині (фото, відео)

До магазину за продуктами люди ходять через кладку у село з аналогічною назвою, але вже Хмельницької області

Збриж — село у Скала-Подільській селищній громаді  донедавна Борщівського, а тепер Чортківського району Тернопільської області. Розташоване на правому березі річки Збруч. Про одне з найменших сіл Тернопільщини розповів на своїй сторінці у фейсбуці веломандрівник та фотограф Петро Грушко.

Збриж  - одне з найменших сіл Тернопільщини. Тут мешкає 5 людей і ще декілька дачників.

З одним із них і познайомився, заїхавши в село. Хоча Ігоря Данилюка назвати дачником буде не зовсім правильно. Він народився і виріс в Збрижі, але потім жив у Дрогобичі. Вийшовши на пенсію, повернувся з дружиною в рідне село. Тримає корову і телицю. Має кошару, яка налічує 40 овець. Сам їх пасе. Просив написати, може кому треба купити ягнят чи дорослу вівцю - звертатися до нього. Чоловік розповів про своє знайомство з відомим дослідником і політиком Миколою Томенком, який три роки тому приїжджав у Збриж. Теж, до речі, ровером. А ще пан Ігор розповів, що за продуктами мешканці села ходять через кладку у Збриж Хмельницької області. Живеться тут людям тихо і спокійно, - пише Петро Грушко.

Це зараз Збриж такий маленький, а були часи, коли тут було досить розвинуте місто, розташоване по обидва береги Збруча. Збриж був більшим, ніж сусідні міста : Скала, Лянцкорунь, Борщів.

Тут був замок, монастир отців Капуцинів, декілька церков. У 18 ст. державний кордон, що був встановлений по річці між Австро-Угорщиною і росією відрізав правобережну частину міста, яка одразу стала селом. Пізніше занепав і лівобережний Збриж.

Петро Грушко народився на Хмельниччині, в селі П’ятничани Чемеровецького району. Мандри велосипедом любив ще з дитинства. Сьогодні він мандрівник - велосипедист, фотограф, дослідник українських земель. Не словом, а ділом він любить Україну, і через фотографії ділиться своєю любов'ю з патріотами всіх куточків рідної землі. Нагадаємо, Петро Грушко показав пам'ятники Тарасу Шевченку на Тернопільщині.

Фото з фейсбук-сторінки Петра Грушко у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео