Від кавуна до гострого супу: як освіжитися в спеку за допомогою їжі

Експерти радять їсти літні страви з двох типів продуктів: тих, котрі майже повністю складаються з води та підтримують водний баланс, і тих, котрі змушують вас пітніти, самоохолоджуючись

Люди часто недооцінюють вплив харчування на власні відчуття в спекотні дні. Це вочевидь, що гарячих страв нам хочеться менше, а от морозиво чи холодне пиво здається панацеєю. Однак на ділі все навпаки: гарячий супчик здатний охолодити та підтримати баланс води, а от морозиво підніме температуру вашого організму й зробить вам іще спекотніше. Наука за цим стоїть досить проста, тож, зрозумівши її принцип, ви зможете ідеально планувати свій раціон у спекотні дні, щоб не переживати спеку в суцільному дискомфорті. Про це пише Євген Клопотенко у своєму блозі.

Нагадаємо, на Тернопільщині прогнозують спекотний тиждень.

Що їсти у спеку, щоб освіжитися

Почнімо з того, що спека переживається складно через те, що різниця між температурою на вулиці та нашої власною скорочується. Нормальна температура нашого організму –близько 37, однак ми те тепло самі собі виробляємо й віддаємо надлишкове назовні. Коли ж температура ззовні так само висока, віддавати тепло стає складніше, а тому вже в 25-27 градусів нам стає неприємно спекотно. Щоб порятуватися від спеки ми починаємо активно пітніти, охолоджуючи самі себе. Із потом ми втрачаємо воду і, якщо вчасно не поповнимо її нормальний запас в організмі, почуватимемося геть погано.

Зважаючи на всі ці фактори, експерти радять їсти літні страви з двох типів продуктів: тих, котрі майже повністю складаються з води та підтримують водний баланс, і тих, котрі змушують вас пітніти, самоохолоджуючись. Перевагу віддаємо першим, але друга категорія у зв’язці з першою теж дієва. Ну а далі беремо топ продуктів, що освіжають і зволожують та активно включаємо у свій раціон.

Листя салату

У добірці найкориснішої зелені листя салату трохи пасло задніх по вмісту корисних речовин у складі. Але в питаннях зволоження йому немає рівних, адже вміст води в продукті – 96%. Приблизно 70 г салату містить більше чверті склянки води. Невеликий вміст клітковини робить салат також досить поживним, як на свою вагу. Тож такий перекус і зволожить вас, і трішки охолодить, і ще й робитиме це з такою салатною легкістю.

Гостра їжа

Вона ж буквально асоціюється з чимось гарячим! Що ж, так, але саме така їжа найпопулярніша в спекотних країнах. Річ у тім, що гострі страви підвищують внутрішню температуру та змушують нас більше пітніти, а піт чудово охолоджує організм. А якщо це буде ще й суп ви встрелите двох зайців відразу, адже суп майже повністю складається з води, поповнюючи її баланс в організмі. До речі, суп харчо певно саме з цих причин стає особливо популярним влітку.

Огірки, томати, кабачки та селера

Усі ці овочі майже повністю складаються з води, вміст котрої сягає 94-95% усієї ваги. І огірки, і томати, і кабачки з селерою досить низькокалорійні, але завдяки клітковині – поживні. Додавати ці овочі в раціон можна і всією компанією в салаті, або ж навіть окремими продуктами у вигляді таких собі здорових снеків.

Кокосова вода

Кокосова вода – надзвичайно корисний напій, котрий до всього ще й чудово зволожує та охолоджує. Дослідження показують, що ця вода є чудовим засобом регідрації, а завдяки високому вмісту електролітів гарно працює під час і після фізичних навантажень і тренувань. При цьому кокосова вода не містить усіх тих добавок і цукру, котрі є в лимонадах і подібних напоях, тож вона буквально стане одним із найкращих рішень у спеку.

Кавун і полуниці

Загалом більшість літніх фруктів і ягід на 80-90% складаються з води та будуть чудово підтримувати баланс води в організмі. Однак кавун і полуниця тут абсолютні лідери. Відносно великі порції цих двох ягід містять дуже мало калорій, сприяючи ситості, знижуючи апетит і охолоджуючи. Тож оці стереотипно чудові спекотні пікніки з кавунами чи кошиками полуниць продовжуємо робити.

Знежирене молоко та натуральний йогурт

Ці молочні продукти на 88-91% складаються з води, тому можуть чудово поновлювати водний баланс в організмі. Кілька досліджень показали, що молоко з низьким вмістом жиру допомагає людям залишатися зволоженими після тренування навіть краще, ніж спортивні напої та вода. Частково це пов’язано з вмістом електролітів і білка в молоці, які можуть допомогти компенсувати втрату рідини організмом. Однак усе знежирене в решті факторів менш корисне за оригінальний продукт, тому, щоб не захоплюватися молоком, можна часом заміняти його натуральним йогуртом.

ПРОДУКТИ, ЯКИХ ВАРТО УНИКАТИ В СПЕКУ

Що їсти за високих температур зрозуміло, але деяких продуктів варто уникати. Тут є кілька категорій:

Тож врешті зі спекою таки можна впоратися, злегка скоригувавши свій раціон. У жаркі дні споживаємо продукти з високим вмістом води, щоб уникнути дегідрації, але не захоплюємося холодними продуктами та напоями. Їжу їмо пряну, але не надто солону, сіль у великих кількостях також може спричинити дегідрацію. Та й просто не забувайте пити воду – це корисно з усіх точок зору.

Фото Євгена Клопотенка

порадиспекапродуктирецепткорисне