Відкрили Вікно на туристичній мапі Тернопілля (відео)

Сьогодні село Вікно з його Музеєм Федоровича позначили на туристичній мапі Тернопілля. Ще 14 років тому завдяки місцевій жительці Ганні Чемері було відкрито музей «Незабутні імена», а з цього року почалася нова сторінка у його житті - тепер це Музей Федоровича.

Музей поділено на 5 основних тематичних залів, яким передує експозиція в холі. Кожен відвідувач може отримати навушники та персональний планшет із завантаженими розповідями, фото, відео «голосом Федоровича».

- Перша зала буде присвячена килимарству та гончарству, які розвивав Володислав Федорович. Килимарня була у Вікні, а гончарня - у Товстому. Також в цій кімнаті буде інформація про крайову етнографічну виставку, яку  організовував Федорович. Друга зала буде присвячена Івану Франку, який  бував декілька раз у Вікні, мешкав у маєтку Федоровичів. Третя кімната буде присвячена власне родині Федоровичів: Івану, Володиславу і Дарії Віконській. Четверта кімната буде присвячена Національно-Визвольній боротьбі. Наступна кімната буде етнографічною, там будуть вироби, які зроблені мешканцями села, - розповідає громадський активіст, голова ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики» Василь Томчишин.

Pasted into Відкрили Вікно на туристичній мапі Тернопілля (відео)

Надбання Володислава Федоровича до цього часу в Україні не зберігалися, бо в 1917 році революційні російські солдати при відступі спалили велику колекцію українських народних килимів зі зразками з заснованої ним килимарні. Долучилися до пошуку експонатів чи не кожен із жителів села Вікно. Також їх шукали у Польщі. Про це розповів координатор проєкту «Музей Федоровича у Вікні» Сергій Ткачов.

- Є ім’я, але все надбання спалено. Важко було знайти експозицію, але ми відшукали по музеях Польщі - це Краків, Познань, Лодзь. Наш Львівський музей етнографії художнього промислу написав офіційний лист до Польщі, там нам пішли назустріч і прислали копію. В нас в кімнатах ви можете побачити ті килими, які залишилися тільки в Європейських музеях, в музеї у Львові, та один килим є в експозиції Тернопільського краєзнавчого музею, - розповідає Сергій Ткачов.

У Вікні вже неодноразово бувала Марія Іщенко. Саме вона писала заяву на грантовий проєкт Українського культурного фонду і Державного агентства розвитку туризму “Культура.Туризм.Регіони”, який виграла громада.

- Я робила це не тому, що мене змусили чи попросили. Я, коли приїхала на місце, побачила, наскільки люди цікавляться історією, як вони її бережно збирають і як багато її мають, - розповіла Марія Іщенко.

У майбутньому планують розробляти туристичні маршрути по всіх визначальних місцинах Гримайлівської територіальної громади. В першу чергу прокладуть дорогу до скель Франка, бо зараз туди пройти неможливо.

https://www.youtube.com/watch?v=VTpNNPEFp0Y

Фото авторки

Відео Павла Лящинського

ВідеоФотоТернопільщинаТеренмузейс.Вікномузей ФедоровичаВолодислав Федорович