Виборці Тернопільщини можуть скористатися онлайн-ресурсами для кращого розуміння кандидатів та партій

Невдовзі на Тернопільщині відбудуться позачергові парламентські вибори. Для того, щоб жителі області, які будуть голосувати, мали більше інформації про кандидатів та партії, вони можуть звернутися до онлайн-ресурсів.

Нагадаємо, що парламентські вибори відбудуться 21 липня і пройдуть за змішаною виборчою системою, тобто виборці голосуватимуть за окремих політиків, і за політичні партії. Отже переглянути інформацію для розуміння програм партій, кандидатів та інших важливих елементів виборів, можна на онлайн-ресурсах. Список корисних сайтів зібрала PlatFor.Ma.

Політичний компас: тест: дозволяє в легкий формі зрозуміти себе, ваші погляди на економіку, моральні і соціальні норми та інші важливі питання.

Вибори 2019 – за кого голосувати: на даному сайті розміщенні ключові обіцянки у програмах політичних партій, є можливість пройти швидкий тест і дізнатися про те, пропозиції яких кандидатів відповідають вашим очікуванням.

ПолітХаб: сайт, який вважають Вікіпедією українські політики. Адже тут чітко та структуровано розмістили інформацію про політиків та партії, прогули, антикорупційні розслідування, політичну міграцію та інше.

Rada4You: на ресурсі можна дізнатися за які ініціативи нардепи голосували в парламенті, що обіцяли і які закони підтримали.

База декларацій чиновників і депутатів: на сайті розміщена інформація про майно, джерела доходу та статки кандидатів.

Золото партій: на ресурсі розміщена інформація про фінансові звіти партій. Можна дізнатися на що вони витрачають кошти та звідки їх беруть. Окрім того на  сайті публікують розслідування.

Посіпаки та Посіпаки-2. Мініміньйони: це відкриті бази даних помічників народних депутатів України, депутатів міських і обласних рад.

Серпом по рейтингу: ще один сайт який розповідає про «зашквари» мажоритарників.

Звіти депутатів https://zvity.org/: цей ресурс розкриває інформацію про політиків та допоможе вам зрозуміти, чи влаштовує вас ефективність їх роботи, аби ви знали чи віддати за них голос.

Онлайн-курс: «Політики: як обирати аби не шкодувати?»:  це безкоштовний онлайн-курс, який забезпечить вас базовою громадянською освітою, допоможе дізнатися більше про повноваження депутатів різних рівнів та що відбувається після виборів, як ви можете вплинути на владу.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото з відкритих джерел

навчанняполітичні партіїТернопільщинаТерендеталіінформаціякандидатиПарламентсайтивибори-2019добірка