Як уникнути харчового отруєння під час свят: головні поради

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом

Наближаються свята, а з ними й застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії. Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводять до отруєнь. У Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб нагадують, як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами.

Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:

Ось головні поради, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:

У громадських закладах:

Що робити у разі отруєння?

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.

Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря — не займайтеся самолікуванням!

Дотримання цих порад допоможе провести свята з радістю та без клопотів через здоров'я.

Фото з відкритих джерел

порадисвятакориснехарчове отруєння