Як заробляють на каштанах та куди їх можна здати у Тернополі (відео)

Цьогоріч врожай каштанів нижчий, ніж торік, розповідають заготівельники. Однак люди активно шукають та приносять ці плоди у пункти прийому

Гроші просто під ногами – так часто називають бізнес на каштанах. На цих плодах часто заробляють пенсіонери та школярі. Збирають їх у парках, садах і скверах та здають у пункти прийому. Їх у Тернополі можна знайти у різних мікрорайонах міста, а також заготівельники розміщують оголошення у інтернеті. Скільки цього року платять за кілограм каштанів, куди їх можна здати і які особливості цього бізнесу, дізнавалися журналісти Терену

Нагадаємо, як ми вже писали, минулого року каштани приймали від 5 до 8 гривень за кілограм. Люди здавали навіть по 100 кілограмів. Відтак на цьому можна було заробити 500-800 грн. 

Сезон триватиме ще тиждень-два 

Цього року врожай каштанів нижчий, ніж торік, розповідає заготівельник Володимир. Однак люди збирають ці плоди кілограмами та приносять до пунктів прийому. 

У сонячну та спокійну погоду каштанів падає небагато, то й напливу людей немає. А коли починаються дощі, вітри, то ми вже очікуємо на ажіотаж. Хоч цього року каштани й не вродили, бо умови не були сприятливими, але люди всеодно носять не менш, ніж по кілограму каштанів за один раз, – розповідає заготівельник Володимир, який приймає каштани по всій Тернопільській області.  

Кілограм каштанів приймають по 6-7 гривень, розповідає Володимир. Сезон триватиме ще тиждень-два, а далі почнеться прийом горіхів. Каштани, які приносять люди, заготівельник віддає на сушарки, а після того їх відправляють на переробку. Переважно ці плоди використовують у фармацевтичній та косметичній галузях. Зокрема, з них виготовляють різноманітні настоянки, креми, ліки та мазі при болях в суглобах, варикозі. 

Де здати каштани у Тернополі

У Тернополі є декілька  точок, де можна здати каштани. Приміром, на вул. Слівенській біля магазину “Прогрес”, на центральному ринку. Журналістка Терену побувала на пункті прийому на гуртівні “Галант”, що на вул. Збаразькій. Як там розповіли, сезон добігає кінця, а відтак й каштанів уже приносять мало, однак у розпал сезону здавали й 100-150 кілограмів за день.

Цьогоріч менший урожай, ніж минулого року, тому каштанів значно менше, але старші люди все одно носять. Вони гуляють парками, вулицями, збирають по 3-5 кілограмів і несуть нам. Далі ми здаємо ці плоди на переробку. Приймаємо по 5 гривень за кілограм, – розповіли у пункті прийому. 

Як кажуть у цьому пункті прийому, вже за кілька днів розпочнеться прийом горіхів. Ціна – орієнтовно 14 гривень за кілограм. 

Фото авторки та Руслана Жирова

каштанизаробітокприйом