Тетяна Бакай

«За день здають навіть по 100 кілограмів»: як на Тернопільщині заробляють на каштанах та горіхах

Такий спосіб заробітку особливо популярний серед школярів та пенсіонерів. Скільки можна заробити за кілограм цих плодів - у матеріалі Терену

Восени жителі Тернопільщини активно заробляють на горіхах і каштанах. Збирають плоди на вулицях, у парках, садах та скверах і здають їх у пункти прийому, які переважно шукають за оголошеннями у інтернеті та соцмережах. Такий спосіб заробітку особливо популярний серед школярів та пенсіонерів.

Про особливості цього бізнесу розповів Терену заготівельник  Володимир, який займається прийомом горіхів і  каштанів по всій Тернопільській області. 

За сезон - тонни плодів 

Як тільки настає сезон каштанів, то роботи стає багато, зазначає чоловік. 

Пік сезону припадає на середину вересня-початок жовтня. А шалений наплив цих плодів настає у вітряну та дощову погоду. Тоді каштани активно падають і люди починають їх збирати, - розповідає він. 

Зараз каштановий сезон практично добігає кінця. Оскільки починає холодати, плодів вже мало, тож і пункти прийому зачиняють. Проте у розпал сезону у такі пункти приносили тонни каштанів. 

У день бувало ми приймали по 2-3 тонни каштанів. А якщо говорити від початку сезону, то навіть важко порахувати. Школярі та пенсіонери, а саме вони основні наші клієнти, в день могли принести по 100-150 кілограмів каштанів, — пригадує заготівельник. 

У пункті прийому за день можуть зібрати 2-3 тонни каштанів

Виготовляють мазі та настоянки

Зібрані каштани спершу відправляють на сушарки, а після цього — за кордон,  де їх вже подрібнюють та використовують різними способами. Переважно — у фармацевтичній та косметичній галузях, розповідає Володимир. 

Каштани використовують для виготовлення різних кремів, ліків та мазей при болях в суглобах, варикозі. Також з них роблять різноманітні настоянки, які знижують тиск, є засобом профілактики інфаркту та інсульту, допомагають з різними хворобами серця, розріджують кров.

Знаю, що їх додають у корми для тварин, як досить корисну та поживну добавку. Здається такий маленький плід, а стільки користі, — каже співрозмовник.

 Скільки можна заробити

Ціна на каштани в середньому коливається від 5 до 8 гривень за кілограм, розповідає заготівельник. Відтак тільки на ста кілограмах можна заробити 500-800 грн. А люди приносять не одну сотню кілограм. Вартість прийому горіхів вища - в середньому 15 гривень за кілограм, відтак і заробіток на цих плодах значно більший. 

Прийом горіхів є популярнішим, ніж каштанів, оскільки їх приносять більше людей, бо практично кожен у своєму саду має це дерево. Сезон збору горіхів саме настав і триватиме аж до весни, — зазначає заготівельник. 

За його словами, зібрані у пунктах прийому горіхи, висушують, чистять, сортують та відправляють на експорт у Європу. 

Вартість прийому волоських горіхів значно вища, ніж каштанів

До слова, заробити на горіхах можна більше, коли продавати їх у роздріб. Як писав раніше Терен, на тернопільському ринку кілограм цілих волоських горіхів у середньому коштує 50 гривень за кілограм, чищених - 70-80 гривень. У продажу також є фундук, який ще дорожчий. 

Читайте також: Волоський і фундук: скільки коштують горіхи у Тернополі

Фото заготівельника Володимира та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео