Які ягоди на ринках витісняють полуницю? (Агро-новини )

Обсяг світової торгівлі свіжою полуницею поступово знижується на користь інших ягід. Її частку на глобальному ринку «твердих» та «м’яких» ягід відвойовують малина та лохина.

unnamed (16)

Про це з посиланням на дані FAOSTAT інформує «Шувар».

Якщо ще 10 років тому в структурі світової торгівлі частка полуниці складала більше 73%, то вже три роки тому вона знизилась до 63% і наступні три роки тенденція до зменшення обсягів торгівлі полуницею зберігалася. За той самий період обсяг торгівля малиною зріс з 11% до 15%, а частка лохини збільшилася з 8% до 11%.

В структурі торгівлі «твердими» ягодами з 2006 р. особливих змін не відбулось, тут частка черешні лишається найбільшою — 84%, за вказаний термін вона знизилась всього на один відсотковий пункт на користь свіжої вишні.

«N. B.!» Європейські шанси українських ягід

Попри досить складну логістику, загальний обсяг торгівлі свіжими ягодами в світі зростає майже на 10% за рік. При цьому обсяг торгівлі «м`якими» ягодами, які мають досить короткий строк реалізації, зростає майже в 2 рази швидше, ніж торгівля «твердими» ягодами.

Для довідки: станом на 2016 р. Україна знаходилась на 7-му місці серед країн-виробників полуниці в Європі і на 25-му місці серед європейських експортерів цієї ягоди. В минулому році українські фермери встановили рекорд за обсягом експорту. На зовнішні ринки було продано 2,3 тис. т, але це всього 4% від офіційного врожаю полуниці України. Для порівняння, сусідня Польща щороку експортує 14-15 тис. т полуниці, що складає майже 10% врожаю, фермери Іспанії продають на зовнішньому ринку 280 тис. т полуниці, або 80-85% від власного врожаю.

Впeрше з 2014 р. садівники отримають кошти від держави

Цього року на підтримку садівництва у держбюджеті передбачено 75 млн грн. Ще з 2014 р. галузь була позбавлена державної підтримки, чому передувало щорічне збільшення заборгованості держави перед садівниками, повідомляє прес-служба Асоціації «УКРСАДПРОМ».

unnamed (15)

Проте порівнюючи ці кошти з тими обсягами, які галузь отримувала від 1,5% від продажу алкоголю, цьогоріч ця сума дуже скромна.

Попри невелику суму, яку держава виділила садівникам, вони ще й мають відстоювати свої права на отримання дотації за бюджетною програмою держпідтримки розвитку молодих садів та ягідників і нагляду за ними у суді.

За програмою садівники мали отримати кошти ще у 2013 р. Проте до господарств кошти так і не надійшли, адже не було отримано відповідного розпорядження. З грудня 2016 р. до лютого 2017 р. підприємства вигравали суди, які захистили права садівників та постановили стягнути з Держбюджету значні суми заборгованості.

Запізнення з посадкою картоплі призводить до втрати врожаю — експерт

Запізнення з посадкою на 10 днів від оптимального строку призводить до недобору 2-3 ц/га бульб у день

unnamed (17)

Тривалість процесу посадки картоплі не повинна перевищувати 8-10 днів. Запізнення з посадкою на 10 днів від оптимального строку призводить до недобору 2-3 ц/га бульб у день, протягом наступних 10-15 днів — 5-6 ц/га в день, пише «Пропозиція».

Про це розповідає кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторією насінництва Інституту картоплярства НААН Ольга Вишневська.

У разі запізнення погіршуються технологічні характеристики бульб картоплі. Спочатку висаджують надранні сорти (для літнього споживання), потім — ранньостиглі на насінницьких ділянках.

«Висадка ранніх сортів в оптимальні терміни дозволяє рослинам уникнути ураження фітофторозом. Після посадки насіннєвих ділянок беруться для посадки картоплі на продовольчі цілі, причому в першу чергу — родючі і удобрені ділянки, що дозволить забезпечити високий урожай зрілих бульб», — говорить експерт.

Посадку в ранні терміни доцільно проводити у попередньо нарізані гребені. Середня тривалість періоду посіву-сходів становить 16-34 дні. Посадка пророщених бульб дозволяє отримати сходи на 7-10 днів раніше.

Для прискорення настання фізичної стиглості ґрунту в верхніх горизонтах, ранньої появи сходів і їх захисту від заморозків використовують поліетиленову плівку в досходовий період — це сприяє збільшенню врожайності картоплі на 50%.

У насадженнях картоплі напрямок рядів має бути з півночі на південь — це дозволяє підвищити врожайність на 10-15% і істотно збільшити вміст крохмалю. Все це відбувається за рахунок кращої освітленості рослин у міжряддях, де збільшується маса бадилля, площа листя, підвищується продуктивність фотосинтезу, утворюються нові пагони.

АПКфруктиТеренземля. гроші