Тернополянам на замітку: за зневагу до української мови відтепер каратимуть

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» прийняли депутати Верховної Ради сьогодні, 25 квітня. Він зібрав 278 «За». Очільник Тернопільщини називає таке рішення історичною подією.

- Прийняття цього Закону сприятиме злагоді у суспільстві, утвердженню української мови як державної на всій території України у всіх сферах суспільного життя, консолідації та розвиткові української нації, - пише Степан Барна. - Це – ще один надважливий крок на шляху нашої ментальної незалежності

Згідно із законом, українська мова стає єдиною державною мовою, яку повинні знати усі громадяни України й ті, хто хоче ними стати. Її мають використовувати під час роботи держслужбовці, працівники у медичних та освітніх закладах та у судах, представники у сфері обслуговування - у підписах та маркуванні товарів і послуг.

Окрім того, державна мова стає обов’язковою у театральних виставах і дубляжі кіно, на телебаченні, в онлайн та друкованих ЗМІ (українська версія має бути не меншою, ніж іноземна), а також у рекламі.

Ігнорувати українську на території держави можна в особистому спілкуванні та релігійних обрядах. Водночас за «публічне приниження та зневагу до державної мови» передбачена кримінальна відповідальність: від штрафу у 850 гривень до позбавлення волі на строк до трьох років.

Фото з відкритих джерел

тернополяниукраїнська мовадепутатиТеренВерховна Рада