На Тернопільщині відбулося погашення (фото)

осип маковей

У рамках відзначення 150-річчя від дня народження Осипа Маковея в Бережанському краєзнавчому музеї відбулося погашення спеціальним штемпелем ПАТ «Укрпошта» ювілейного конверта «Осип Маковей».

Спочатку заступник директора музею з наукової роботи Микола Проців презентував оновлений експозиційний вузол про життя і творчість ювіляра, а також дві книги із серії «З шухляди Миколи Проціва»: Осип Маковей. «Історія будови церкви в Бережанах» та «Осип Маковей: знане та незнане», пише gazeta1.

Слово про доктора філософії, редактора, письменника, публіциста, дійсного члена НТШ ім. Шевченка Осипа Маковея промовив академік Національної академії медичних наук України, голова Тернопільського обласного осередку Наукового товариства імені Шевченка Михайло Андрейчин. Зокрема, він висловив думку про те, що один із наступних наукових збірників варто присвятити Осипу Маковею.

Науковий працівник Бережанського міського музею книги Ярослава Мазурак подарувала фондам краєзнавчого музею світлину 1910 року «Осип Маковей серед питомців Чернівецької учительської семінарії».

Погашення відбулося на робочому столі-бюро Осипа Маковея, який зберігається в музеї. Урочистий перший відтиск на конверті виконали: Михайло Андрейчин, представники Тернопільської дирекції ПАТ «Укрпошта» Богдан Цицький і Михайло Маліновський, начальник Центру поштового зв’язку №3 Світлана Лашкевич, голова районної ради Василь Білик, голова РДА Володимир Петровський, секретар Бережанської міської ради Петро Гончар, голова міського товариства Асоціації філателістів України Олег Поливко та Микола Проців.

У заході взяли участь філателісти з Бережан, Козової, Тернополя та бережанці, які залишаються небайдужими та цікавими до життя.

Що цікаво, одразу в 4-х містах України (Бережани, Заліщики, Чернівці та Яворів) відбулося погашення, присвячене конкретній людині – Осипу Маковею. Автор штемпеля в Бережанах і проектів штемпелів у Заліщиках і Яворові  – голова Бережанського міського клубу «Колекціонер» Олександр Караневич.

З ініціативи Бережанського краєзнавчого музею та Олега Поливка випущено «Власну марку», в основі якої – портрет Осипа Маковея роботи тернопільського митця Ярослава Омеляна.

А ще ПАТ «Укрпошта» випустило ювілейний маркований художній конверт «Осип Маковей» накладом  500 тисяч примірників. Конверт до ювілею Маковея введено в обіг на Маковія – 14 серпня.

Микола ПРОЦКІВ

Вибір читачів за тиждень

Відео