Ростислав Фук

44 країни підписали декларацію про спецтрибунал для росії

У документі, зокрема, йдеться про роботу зі створення спеціального трибуналу для притягнення рф до відповідальності за воєнні злочини в Україні

За підсумками конференції в Гаазі 44 з 57 держав-учасниць підписали підсумкову декларацію, в якій йдеться, зокрема, про роботу зі створення спецтрибуналу для розслідування злочину агресії рф. Про це пише Deutsche Welle.

У документі, зокрема, йдеться про роботу зі створення спеціального трибуналу для притягнення рф до відповідальності за воєнні злочини в Україні, а також про те, що країни вітають дискусії щодо можливого використання заморожених активів держави-агресорки та доходів від них на користь України. 

Наразі його підписали Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Україна, Британія і США. Загалом у конференції брали участь 57 країн.

Держави-підписанти декларації засуджують триваючу війну Росії проти України, зокрема спробу незаконної анексії регіонів, яка є явним порушенням Статуту ООН, загрозою міжнародному миру і безпеці, викликом міжнародному порядку, заснованому на правилах, і підривом демократичних цінностей, – йдеться у документі.

За словами міністерки закордонних справ Нідерландів Ганке Брюїнс Слот, наразі задокументовано понад 100 тисяч ймовірних міжнародних злочинів рф. Російська агресія призвела до загибелі та поранень десятків тисяч людей, ще мільйони - стали переміщеними особами. Понад 200 тисяч будинків, майже чотири тисячі шкіл і близько 400 лікарень або зруйновані, або серйозно пошкоджені.

Усі тут погоджуються: Росія має бути притягнута до відповідальності. Росія повинна заплатити за ці жахливі порушення. І ми маємо підтримувати Україну та МКС (Міжнародний кримінальний суд. – Ред.) у досягненні цих цілей, - наголосила міністерка на брифінгу, присвяченому конференції.

У документі, підписаному країнами, вітається початок роботи реєстру збитків 2 квітня. Лише за перший день він прийняв понад 100 заявок, повідомила Брюїнс Слот.

Менше вісімнадцяти місяців тому це була лише ідея. На сьогодні реєстр запрацював у повному обсязі. Реєстр є першим кроком до повноцінного механізму компенсації, який матиме повноваження відхиляти або задовольняти зареєстровані претензії, - зауважила вона. Наступним кроком в цьому буде створення претензійної комісії.

Також очільниця МЗС Нідерландів оголосила, що її країна у 2024 році виділяє 10 мільйонів євро на підтримку зусиль України з розслідування та обвинувачення. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який брав участь у конференції в Гаазі, привітав рішучу підтримку створенню трибуналу та подякував усім державам-підписантам декларації.

Два роки тому всі категорично відкидали ідею спеціального трибуналу для злочину російської агресії проти України. Рік тому здавалося, що він загруз у суперечках між державами. Сьогодні більшість з них чітко розуміють, що альтернативи створенню повноцінного трибуналу немає, - наголосив Кулеба в дописі в соціальній мережі Х.

Він висловив переконання, що спільними зусиллями Україна та її партнери зможуть «знайти всі необхідні рішення та втілити трибунал у життя».

Фото: Jeroen Jumelet/ANP/AFP/Getty Images

Вибір читачів за тиждень

Відео