Анастасія Кисіль

5 книг, які допоможуть відволіктися під час війни

Читання допомагає знизити тривожність, сфокусуватися на моменті тут і зараз та, навіть, краще спати. Скористайтесь порадами від тернопільських бібліотекарів

Уже понад 3 місяці українці не мають вихідних, адже щодня роблять все, щоб пришвидшити перемогу України у війні. Проте інколи хочеться просто відпочити від тривожних новин. Книжка - один з варіантів відволіктися. 

У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці розповіли, чому варто читати книжки у час війни. 

  1. Читання відволікає. Воно допомагає абстрагуватися від жахливої реальності й постійного читання новин та бодай на деякий час забути про війну.
  2. Читання зберігає психічне здоров’я. Час за книжкою допомагає знизити тривожність, сфокусуватися на моменті тут і зараз та, навіть, краще спати.
  3. Читання нагадує, що життя триває. Психологи радять за можливості повертатися до звичних ритуалів. А як сказала одна читачка: «Це те заняття, що допомагає відчувати себе, як у мирний час, коли можна було просто сісти й спокійно почитати книгу».
  4. Читання прокачує. Книжки - чи не найпростіший спосіб навчитися нового навіть у бомбосховищі. А після війни отримані знання обов’язково знадобляться.  

Терен разом з книгозбірнею сформували добірку книг, які допоможуть відволіктися та відпочити. 

Ольга Саліпа “Теплі історії про справжнє” 

Як бути щасливим попри все. «Теплі історії про справжнє» - про найсвітліше та найсолодше, що є в людському житті: про кохання, яке долає всі перешкоди, про міцну родину, щирість людських душ. Кожне оповідання по-домашньому затишне і трохи казкове, воно наче промовляє: «Життя чудове!» Книжка вчить знаходити своє сонце навіть там, де, здавалося б, суцільна темрява. Усі історії - реальні. І хай трішки прикрашені квітами, ароматами та смаками, але вони точно відбувалися, може, навіть з кимось із ваших сусідів - пригадайте.

​Ганна Гороженко “Воля Ізабелли”  

Любов, політика, пристрасті і пригоди у XVIII столітті на українських землях. І в центрі всіх перипетій - русинська, а отже українська княгиня Ізабелла Любомирська з волинського роду Чарторийських. Цю реальну жінку, надзвичайно заможну, відому на всю Європу, сучасники називали «Блакитною маркізою». Однак вона не лише диктувала моду у величезній країні - Речі Посполитій, а й була дуже активним політичним гравцем. Інтригами своїми вона боронила землі волинських шляхетних родів. Усі головні герої книги Анни Гороженко «Воля Ізабелли» - реальні персонажі. Серед них - монарх Станіслав Понятовський, авантюрист Джакомо Казанова, брат французького короля герцог Конде, генерал російських військ Олександр Суворов. Їх усіх об’єднала жінка. Княгиня Любомирська опиняється в центрі політичної боротьби, військового конфлікту, а головне - їй випадає розкрити загадку давньоримського артефакту - голки богині Кибели. Римські патриції вірили у силу темної богині забезпечувати державність і процвітання. Божественний символ - голка Кибели, здавалося, був утрачений назавжди. Та звістка про те, що він насправді опинився у руках одного із польських шляхтичів, спричиняє полювання за магічним артефактом. То до кого ж він урешті-решт потрапить - до української княгині, до масонів чи до бунтівного католицького єпископа? 

Дарка ​Озерна “Бути окей: Що важливо знати про психічне здоров’я” 

Нам важливо «бути окей». Адже від психічного здоров’я залежить наш фізичний стан, здатність про себе подбати, бути успішними в своїй професії та задоволеність життям загалом. Про психічне здоров’я в Україні досі говорити соромно, думати лячно, звернутися до лікаря дорого – і не відомо навіть, як його знайти. У книжці «Бути окей: Що важливо знати про психічне здоров’я» ви знайдете не лише базову інформацію про психічне здоров’я із посиланнями на медичні протоколи, а й певну систему орієнтирів. Авторка орієнтується на український контекст: що в нас про що кажуть, які існують стереотипи, які виникають проблеми, що їх спричиняє та які їхні можливі наслідки. У першій частині зібрана загальна інформація про психічний стан людини, його зв’язок із фізичним станом, а також описані принципи роботи мозку і прояви емоцій. У другій – розглянуто найпоширеніші психічні розлади.

Девід Д. Бернс “Почувайся добре. Нова терапія настрою” 

Новий день приносить лише нові неприємності та безвихідь? Хочеться втекти від проблем? Ці почуття - передвісники депресії. Однак - не панікувати.

Діагностика власного настрою - перший крок до одужання. Почніть бачити склянку наполовину повною. Менше перепадів настрою, розпачу та пригнічення. Керуйте вашим настроєм, а не навпаки.

Лоран ​Гунель “Бог завжди подорожує інкогніто”

Всесвітньо відомий бестселер Amazon, який вже планують екранізувати, - книга «Бог завжди подорожує інкогніто». Алан Грінмор - пересічний молодий чоловік. Він має вельми непогану роботу, яка, втім, його дратує, а нещодавно зненацька його кинула кохана дівчина. Життя здається сірим та безнадійним. Лише один крок відділяє його від стрибка з Ейфелевої вежі, коли один загадковий незнайомець рятує його від смерті. Відтепер між ними укладена угода - на знак вдячності за спасіння, Алан обіцяє виконувати різноманітні завдання, які дивовижним чином змінюють його життя. Тепер він краще розуміє колег, мотиви вчинків оточуючих і щиро переймається проблемами власної компанії. Але ким був той загадковий незнайомець? Письменник та психолог Лоран Гунель у книзі «Бог завжди подорожує інкогніто» ділиться своїми порадами про те, як правильно побудувати своє життя та віднайти мотивацію. Завдяки досвіду головного героя, ви зможете пройти власний шлях самовдосконалення, знайти своє призначення та втілити у життя найзаповітніші мрії. Ця історія - не підручник із саморозвитку з чіткими вказівками, але вона відкриє вам двері у краще, повноцінне життя, про яке ви мріяли. Цей шлях відкритий кожному.

Фото з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео