Орест Сарматський

Агро-новини 10 січня

січ10

Обсяги капітальних інвестицій в сільське господарство цього року  зростуть не менш, ніж у 1,5 рази

Такий прогноз озвучив завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, повідомляється на сайті інституту.

За його словами, очікується, що загальна сума капітальних інвестицій у сільське господарство за 2016 рік складе не менше 44 млрд грн.

«Особливо високі темпи зростання капітальних інвестицій у сільське господарство у цьому році обумовлюються, зокрема, сприятливою для нього і несприятливою для харчової промисловості фазою циклу Кузнеця», — пояснив експерт.

100101
100101

Крім того, вони спричинені сплеском інвестиційної активності після її спаду в 2014 р. через військові події, оптимістичними оцінками інвесторів щодо очікуваних ризиків цих подій, а також високим рівнем інвестиційної привабливості виробництва і збуту сільськогосподарської продукції та продуктів її перероблення, зростання експортного потенціалу.

«Аналіз даних динаміки обсягів прямих іноземних інвестицій свідчить, що в 2016 році вони подолали нижню точку рецесії. У наступні періоди слід очікувати на їх помірне зростання», — підсумував Микола Кісіль.

Експерт назвав головний тренд в сфері аграрних інновацій

Головним трендом в сфері високих агротехнологій, який виник у 2016 році і має набрати повну силу в 2017-му, є інтелектуальні системи.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua в рамках презентації асоціації AgTech Ukraine розповів директор компании Live AG Максим Маярчук.

«Фактично це експертні системи, які за певними алгоритмами здатні самі аналізувати великі масиви даних і видавати рекомендації», — пояснив він.

100102
100102

Причому, за словами Максима Маярчука, в розвитку інтелектуальних систем Україна не відстає від решти світу. Єдине, в світі є багато наукових досліджень, які стануть базою для розвитку цієї системи. Є дані, які накопичувалися протягом 30-50 років, чого в Україні, на жаль, немає.

«Але ми зараз також збираємо ці дані, наближаючись до світових показників», — додав він.

Українські фермери не хочуть підлаштовуватися під Європу

Українська плодоовочева продукція може бути конкурентоспроможною на ринку ЄС, але більшість українських фермерів не вірять у це.

Про це розповів керівник експортного напрямку ОРСП «Шувар» Роман Мазурак, повідомляється на сайті сільгоспринку.

Але все ж, за його словами, ментальність виробників змінюється. Це дає надію на те, що найближчим часом українська плодоовочева продукція завоює певне місце на ринку ЕС.

100103
100103

«Вже два роки поспіль ми експортуємо свіжу та перероблену плодоовочеву продукцію з України в Польщу. Процес розвитку цього напрямку є дуже складним, і я можу впевнено сказати, що багато проблем безпосередньо пов`язані з небажанням наших виробників підлаштовуватись під вимоги ринку ЄС. Дуже часто фермер відмовляється допрацьовувати свою продукцію відповідно до наших потреб. Йому краще продати врожай за готівку малознайомому перекупнику тут і зараз, ніж будувати довгострокову експортну стратегію. Це кардинально відрізняється від розуміння цього бізнесу в ЄС, де покупець перш за все цінує саме стабільність постачальника, його системний підхід до ведення бізнесу» — розповів Роман Мазурак.

Він також порівняв підхід до експорту польських та українських виробників. За даними Романа Мазурука, щорічно Україна збирає майже в 1,5 раза більше цибулі, ніж Польща. При цьому, десь 100-150 тис. т польські фермери експортують, а це близько 15-20% всього врожаю. Україна ж експортує цибулю лише в сезони з надвиробництвом, коли ціни дуже низькі. При цьому обсяг експорту, в кращому випадку, становив близько 50-60 тис. т, тобто 4-5% від загального валового збору.

Вибір читачів за тиждень

Відео