Орест Сарматський

Агро-новини 12 січня

січ12

Держава підтримає аграріїв на 4 млрд грн, але є нюанс — Журжій

Андрій Журжій, народний депутат України, перший заступник голови комітету з питань податкової та митної політики

Спеціального режиму ПДВ у 2017 р. не буде, але на цього року в бюджеті України закладено 4 млрд грн на підтримку аграрного сектора, однак не всі її зможуть отримати.

Про це повідомив народний депутат України, перший заступник голови комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій під час конференції «ІІ Аграрна податкова конференція», пише АgroРolit.com.

«Передбачається, що підтримуватися будуть підприємства тваринництва і садівництва. Дотування буде розраховуватися пропорційно сплаченому ПДВ за цими видами діяльності», — сказав він.

120101
120101

Народний депутат підкреслив, що для них буде створено спеціальний реєстр підприємств.

Єдине обмеження — одна категорія не може отримати більше 50% державної підтримки. Фактично це обмеження для курятини, так як так там будуть дуже великі суми, а державі не треба, щоб одна категорія забрала всі ресурси», — підсумував він.

Земельні паї у селян має викупити держава — Томич

Сьогодні спробу економічно захопити українську землю ведуть понад 30 країн

Можна було б ухвалити закон про формування Земельного фонду України, зобов’язавши державу викуповувати в цей фонд земельні паї.

Про це заявив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич, пише прес-служба АФЗУ.

За його словами, у нас надзвичайно багато розпайованих масивів, яким можна дати раду лише в такий спосіб. Лише деградованих земель у паях – 5 млн. Їх треба зберегти.

«Маємо європейський досвід: як держави скуповують такі масиви, дотують, підтримують фермера… І нам від цього нікуди не дітися. Так само щодо паїв, які у власності літніх одиноких людей», — зазначив він.

120102
120102

Також додав, що держава мусить купити ці наділи, давши змогу людям отримати свої законні гроші на прожиття. Можна ці землі передати у розпорядження місцевим громадам.

«Скажімо, за умови відрахування половини орендної плати до Пенсійного фонду. З огляду на те, що таких земель чимало, матимемо серйозне джерело подолання хронічного дефіциту пенсійних надходжень. Це, звісно, – як один із варіантів. Можуть бути й інші. Але те, що це можна було давно реалізувати, – безумовно», — переконаний Іван Томич.

За його словами, бажання, політичної волі здійснити це так, як зробили наші сусіди поляки чи інші, не було і нема у країні.

«Сьогодні спробу економічно захопити українську землю ведуть понад 30 країн. Це скандальна ситуація, але це є факт. Тим, хто приймає державні рішення, треба усвідомлювати це і робити вибір», — підсумував він.

Найбільші проблеми з ерозією ґрунтів у шести областях України

Найбільші площі еродованих ґрунтів у Вінницькій, Луганській, Донецькій, Одеській, Чернівецькій і Тернопільській областях.

Такі дані навів професор, завідувач кафедри агрохімії і ґрунтознавства Інституту природничих наук Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Мирослав Волощук в інтерв'ю газеті «Експрес», пише SuperАgronom.com.

120103
120103

У названих ним шести областях середньорічний змив ґрунту становить 24,5-27,8 т/га. Загалом же по Україні кількість еродованих земель вже сягнула 25% від площі всіх чорноземів.

«Стан ґрунтів погіршився внаслідок інтенсивного використання земель, недотримання технологій вирощування сільськогосподарських культур, недостатнього внесення органічних і мінеральних добрив. Усе це призвело до різкої втрати гумусу», — говорить Мирослав Волощук.

Вибір читачів за тиждень

Відео