Орест Сарматський

Агро-новини 13 жовтня

sunset-field-trees-landscape-autumn

Новини аграрного сектору

Розроблено нову технологію відновлення гумових гусеничних насадок

Голландська компанія Obo Tyres розробила технологію відновлення гумових насадок на гусеничних ланках, agroinfo.com.

Нова технологія передбачає використання спеціальної шліфувальної машини для повного видалення пошкоджених ґрунтозацепів і подальшого нанесення нового рельєфу за допомогою вулканізатора.

Технологія отримала назву Obo re-track. Зараз компанія пропонує ремонт гусеничних ланок шириною 60 і 90 см. Відновлення накладок гусеничного ходу обійдеться господарям інноваційного рішення на 40% дешевше, ніж покупка нових. За словами виробника, передбачуваний термін служби накладок після ремонту становить 85% терміну служби абсолютно нових матеріалів, а гарантія на ґрунтозацепи — 2,5 роки.

131001
131001

За словами представників ОВО Tyres, компанія має величезний досвід ремонту покришок для сільськогосподарської та промислової техніки і може запропонувати рішення для цілого ряду тракторів і самохідних машин. Першими в випробуванні нової технології взяли участь комбайни виробництва CLAAS, горохомолотилки і картоплезбиральні комбайни Ploeger. Ремонт займає від 10 до 14 днів і може бути проведений в зимовий час.

Залишки цукру Аграрного фонду запропонували виставити на відкриті торги

Цукровики пропонують виставити залишки цукру «Аграрного фонду» на відкриті торги «Аграрної біржі», пише прес-служба «Укрцукру».

«На нашу думку, цей розвиток подій є ідеальним як для виробників, так і для держави та споживачів. «Укрцукор» виступає за відкриту і прозору систему!», — коментує голова правління НАЦУ «Укрцукор» Андрій Дикун.

За його словами, навіть попри розпал сезону цукроваріння, цукровики з розумінням ставляться до ситуації з цукром «Аграрного фонду» і не проти того, щоб він був реалізований, але виключно на відкритих торгах «Аграрної біржі». Відтак, всі бажаючі підприємства цукрової галузі братимуть участь у цих торгах, усе буде публічно і прозоро.

131002
131002

«НАЦУ «Укрцукор» та Мінагропрод неодноразово проводили зустрічі з виробниками стосовно того, як краще реалізувати цей цукор без загрози для ринку та створення споживчої паніки. Це питання неодноразово розглядалось на засіданнях Верховної Ради України та обговорювалось на зустрічах з Міністром аграрної політики та продовольства України», — пояснює Андрій Дикун.

Під час переговорів було домовлено продати цей цукор на «Аграрній біржі». Окремі цукрові заводи готові взяти участь у відкритих публічних торгах з продажу цього цукру.

Довгострокова оренда і ринок землі мають іти паралельно — думка

Довгострокова оренда — компромісний варіант вирішення земельного питання в Україні сьогодні.

Таку думку в інтерв’ю AgroPolit.com висловив колишній міністр аграрної політики, а нині операційний директор МХП Юрій Мельник.

«На мій погляд, ринок землі та довгострокова оренда розвиватимуться паралельно. Альтернативи довгостроковій оренді в українських реаліях сьогодні немає. Змінюватимуться власники, але земля переходитиме до того, хто її використовує в основному на правах оренди», — відмітив він.

Однак, за його словами, це не означає, що про закон «Про обіг сільськогосподарських земель» слід забути. Колишній міністр наголошує, що закон треба приймати.

«Його положення мають бути відомі учасникам ринку. Але, його слід, по-перше, перед внесенням до парламенту, обговорити експертним середовищем, довести до всієї журналістської і «пишучої» братії, щоб вони були свідомо або по один бік барикад, або – по інший, але на основі знання вимог і положень самого законопроекту, а не просто здогадок щодо ринку землі. В ньому мають зазначатися чіткі терміни, коли він вступає в дію, що саме вступає в першу чергу… Тобто, має бути прозорий, зрозумілий документ. 50% його підтримає, 50% — ні», — прогнозує Юрій Мельник.

 

3
3

На думку колишнього міністра аграрної політики, викликає подив, чому до сьогодні законопроект не внесено і не прийнято.

«Була «антинародна» влада, була «супернародна» влада, знову «антинародна» влада, зараз – «народна». Чому не вносять законопроект тепер?», — зазначив він.

На репліку, що, можливо, пояснення лежить у площині інтересів великих агрохолдингів він додав, що це не так. На думку Юрія Мельника, жоден український політик не відступить від кількох пунктів при проведенні земельної реформи: продаж лише українцям, обмеження права купувати юрособам.

«Саме через критичність цих норм, мабуть, так довго і не вносять законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Щоб не говорили міжнародні радники та різні «бізнесові» хлопці, але мені здається, що від них не відступлять» — підкреслив він.

Вибір читачів за тиждень

Відео