Агро-новини 28 листопада

unnamed-3

Новини аграрного сектору.

Ціни на яйця злетіли через змову виробників

Ціна яєць за місяць зросла на 54,6%, тоді як у 2015 р. за той же період яйця піднялися у ціні тільки на 9,3%, повідомляє «Комсомольська правда в Україні».

unnamed
unnamed

За словами експертів, швидше за все, справа у змові виробників.

«Хтось може сказати, що значно зросла собівартість виробництва. Але хочеться звернути увагу, що за жовтень цього року ціни на перепелині яйця не змінилися. А корми і електроенергія коштує для всіх однаково. Тому ми звернулися до Антимонопольного комітету — провести перевірку ринку курячих яєць. Ситуація на ринку цієї продукції нагадує ситуацію з гречкою, яка вже всім набила оскому. Але нам це набиває оскоми, а комусь кишеню», — зазначив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Працівники ХТЗ пікетували суд

У Харкові під стінами Червонозаводського райсуду Харкова пройшов мітинг працівників Харківського тракторного заводу, повідомляє «Обозреватель».

unnamed-4
unnamed-4

Перед початком судового засідання зібралося понад 200 представників трудового колективу заводу. Люди тримали плакати з написами «Ми ще віримо в чесний суд», «ХТЗ має бути», «Вимагаємо покласти край свавіллю прокурорів», «Поверніть нашим родинам надію на майбутнє», а також скандували «Дайте нам працювати», «Руки геть від ХТЗ», «ХТЗ має жити».

Трудовий колектив прийшов під суд, щоб підтримати адвокатів підприємства, які оскаржують висунуті працівниками СБУ звинувачення гендиректору ХТЗ Андрію Ковалю.

Т.в.о генерального директора ПАТ «Харківський тракторний завод» В'ячеслав Шевченко, який був присутній на акції протесту перед судом, заявив, що колектив підтримує свого керівника і вимагає від правоохоронців припинити блокувати роботу ХТЗ.

«Наші адвокати подавали скаргу на ім'я Генеральної прокуратури про те, щоб скасували кримінальне переслідування директора Андрія Коваля. Генеральна прокуратура відмовила. І заява в Червонозаводський суд — для того, щоб суддя вплинув на рішення прокуратури, і ми закрили кримінальне переслідування генерального директора Андрія Коваля», — сказав В'ячеслав Шевченко.

Він нагадав, що зараз для ХТЗ відкрита кредитна лінія на 400 млн грн, щоб з'явилася можливість запустити завод.

Запаси олійних в Україні зросли уп'ятеро

В Україні на початок жовтня запаси основних олійних культур на підприємствах, які займаються їх переробкою та зберіганням, становили 3 567,3 тис. т, що майже вп'ятеро більше, ніж на початок попереднього місяця (на 1 вересня — 727,8 тис т.), і пов'язано з просуванням збиральної кампанії соняшнику і сої.

unnamed-5
unnamed-5

Про це повідомив аналітик аграрного ринку Ярослав Левицький, пише «ПроАгро».

Так, на початок минулого місяця запаси насіння соняшнику на зазначених підприємствах становили 2 526,1 тис. т (місяцем раніше — 202,8 тис. т), що на 0,4% менше, ніж на 1 жовтня 2015 р.

Найбільші запаси олійної були у переробників і на елеваторах Вінницької — 309,5 тис. т, Полтавської — 224,9 тис. т, Одеської — 219,9 тис. т, Кіровоградської — 210,9 тис. т і Дніпропетровської областей — 219,9 тис. т, де зосереджені основні переробні потужності і великі площі посівів олійної культури. При цьому у Львівській області запаси соняшнику становили трохи більше 5 тис. т, а у Волинській, Закарпатській та Івано-Франківській, областях таких не було взагалі.

Найбільші обсяги насіння ріпаку мали переробники і елеватори в Одеській, Тернопільській та Волинській областях — 85,5 тис. т, 53,6 тис. т і 24,1 тис. т відповідно. Разом з тим в Донецькій, Житомирській та Харківській областях запаси олійної на підприємствах переробки та зберігання становили менше 1 тис. т, а ще в чотирьох їх не було взагалі.

 Підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео