Орест Сарматський

Агро-новини 3 грудня

zyma21-copy

Новини аграрного сектору

Держава має суворіше взятися за наведення порядку з ГМО в Україні.

Про це заявив в інтерв’ю AgroPolit.com виконавчий директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин.

«Ми давно говоримо, що було б чудово, якби Україна стала вільною від ГМО. Фактично цей сектор практично не контролюється державою, хоча законодавчо в Україні й заборонено вирощування ГМ-культур сільськогосподарськими виробниками. Однак на практиці бачимо іншу ситуацію, коли багато виробників свідомо висівають генетично змінене насіння, яке потрапляє до країни різними нелегальними шляхами. Особливо цим грішать виробники сої, що призвело до того, що, за неофіційними даними, більше половини полів під цією культурою є генно-модифікованими», — зазначив він.

031201-copy
031201-copy

Також додав, що держава має поставити крапку у цьому безладі, й суворіше взятися за наведення порядку з ГМО. Виробники органічної продукції також страждають від цього, адже якщо, наприклад, сусід вирощує ГМ-культуру, то є висока ймовірність потрапляння ГМО й на органічні посіви, що призведе до втрати органічного статусу.

Для фермерів можуть створити спеціальний фонд кредитування

Є низка цікавих ідей, які можна реалізувати у разі надходження додаткових 5 млрд грн, наприклад, створення Фонду гарантування кредитів АПК.

Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Кurkul.com міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

«У чому суть? Сьогодні програмою відшкодування кредитних ставок користуються тільки середні та великі виробники. Фермер, якщо хоче взяти позику, стикається з двома проблемами: перший внесок і застава. У нього немає ні першого, ні другого. Що ми пропонуємо? Якщо він хоче взяти 200 тис. грн, щоб побудувати невелику сушку, то Фонд гарантує перший внесок у розмірі 100 тис. грн, і фермер отримує кредит», — зазначив він.

031202-copy
031202-copy

Читати по темі: Тарас Кутовий: Фокус бюджетної підтримки буде направлений на фермерів.

Також додав, що на момент, коли він побудує сушку, передає її в заставу банку. Це проектне фінансування, і Фонд отримує свої гроші назад, що дозволяє далі по ланцюжку кредитувати виробника. Якщо фермер збанкрутував, то Фонд виплачує гарантію банку. Міністерства в цій історії немає. Фінальне рішення приймає комерційний банк. Він просто стоїть за спиною у фермера і підкріплює його фінансовими ресурсами.

«На мій погляд, рівень повернення за цими підкріпленими кредитами буде дуже хорошим. А втрати — не більш ніж 5%», — підсумував міністр.

Виробництво фуражного зерна в Україні збільшиться на 14% — USDA

Виробництво фуражного зерна в Україні збільшиться на 14,1%, до 38,1 млн т.

Про це повідомляється у листопадовому звіті Міністерства сільського господарства США (USDA), пише Latifundist.com.

При цьому листопадовий прогноз виробництва фуражного зерна було збільшено на 1,05 млн т в порівнянні з жовтневим прогнозом (37,05 млн т).

031203-copy
031203-copy

Згідно зі звітом, експорт фуражного зерна з України збільшиться на 2,11 млн т в порівнянні з 2015/16 МР (з 21,1 млн т до 23,21 млн т) і на 0,28 млн т в порівнянні з жовтневим прогнозом (з 22,93 млн т до 23,21 млн т).

Вибір читачів за тиждень

Відео