Орест Сарматський

Агро-новини 31 жовтня

zhovt31

Новини аграрного сектору

На ринку соняшника панує висока конкуренція

Активні темпи збиральної кампанії соняшнику не сприяють зниженню цін на олійну культуру, а, навпаки, призвели до їх зростання з огляду на те, що посилилася конкуренція з боку переробного сектора, повідомляють аналітики «Експерт Агро».

У міру появи на ринку пропозицій великих партій соняшнику, переробники збільшують закупівельні ціни для залучення обсягів.

311001
311001

«Висока конкуренція на ринку сировини обумовлена ??прогнозованим дефіцитом соняшнику в умовах значного нарощування переробного потенціалу. До того ж сільгоспвиробники стримують продаж чекаючи цінового максимуму, а на елеваторах ще не акумульовані достатні обсяги», — вважають аналітики.

Згідно з даними щотижневого моніторингу «Експерт Агро», з початку цього тижня зростання закупівельних цін в середньому становить 200-300 грн/т на елеваторі.

До кінця року ціни на кукурудзу суттєво знизяться

Про це повідомив незалежний аналітик ринку Тарас Головешко, пише прес-служба Хмельницької облдержадміністрації.

Він прогнозує ціну до $3,30 за бушель. Головним чинником, який впливає на сільськогосподарські активи і кукурудзу, зокрема, є курс долара. За прогнозами аналітиків, він і далі буде зростати, що має призвести до падіння цін на ринку с/г товарів до кінця року.

«Проте, починаючи з кінця першого кварталу 2017 р., с/г активи мають демонструвати зростання. Максимального рівня очікуємо наприкінці другого кварталу наступного року. Це має статися з кількох причин: долар почне слабшати, сезон продажу кукурудзи та сої досягне пікових значень, посилюватиметься попит. Відтак, орієнтовно у середині 2017 р. слід очікувати ціну на кукурудзу близько $4,50 за бушель», — впевнений Тарас Головешко.

311002
311002

Співвласник компанії «Спайк Трейд Україна» повідомив, що у світі спостерігається тренд із збільшення виробництва кукурудзи. Цьогоріч очікують рекордних показників: зібрати більше 1 млрд т зерна. Хоча в Україні пік вирощування цієї культури був у 2013 р. Наразі наші агровиробники мають зібрати близько 26 млн т проти тодішніх 30 млн т. Трохи більше половини всього зерна, як правило, експортують. Лідерами з виробництва кукурудзи у світи залишаються Сполучені Штати Америки, Бразилія та Аргентина, які значною мірою впливатимуть на ціноутворення.

«Поки що за українську кукурудзу правлять по $170/т», — підсумовується у повідомленні.

Обсяг виробництва молока у світі ростиме — IDF

Обсяг виробництва всіх видів молока за підсумками 2016 р/ може скласти 826 млн т, повідомляє The DairyNews з посиланням на дані IDF (Міжнародна молочна федерація).

За оцінкою аналітиків IDF, зростання обсягів виробництва молока в світі складе за підсумками 2016 р. близько 1% (для порівняння ? темп зростання світового виробництва у 2015 р. склав 2%). За прогнозами, у 2017 р. зростання показника досягне 1,5% і за підсумками 2017 р. світі буде вироблено 838 млн т молока.

«Глобальне виробництво молока не перевищить позначки зростання в 1% у 2016 р., темпи зростання у 2017 р. багато в чому будуть залежати від темпів відновлення цін на молоко», - зазначають аналітики IDF.

Поки фермери навряд чи будуть розглядати питання про інвестування в подальше збільшення виробництва, однак з високою часткою ймовірності темпи зростання виробництва молока у 2017 р. будуть перевищувати показник 2016 р.

За даними IDF, традиційні регіони-імпортери будуть все більше покладатися на свої власні ресурси. Азіатські країни, зокрема, будуть формувати забезпечення внутрішнього попиту за рахунок збільшення власного виробництва.

Dairy Plant.
Dairy Plant.

Виробництво молока в Індії зростає більш ніж на 6% в рік, що говорить про можливий потенціал країни для поставок молока в дефіцитні азіатські країни. Якщо контроль якості сировини буде приведений у відповідність із західними стандартами, Індія могла б почати поставки продуктів з доданою вартістю в інші країни Азії (в тому числі дитячих молочних сумішей).

Китай буде продовжувати нарощувати власні виробничі можливості. І якщо цей рік, покаже незначне падіння національного виробництва молока, то в майбутньому недавні інвестиції Китаю у великі молочні проекти забезпечать міцну основу для виконання зростаючого місцевого попиту.

   

Вибір читачів за тиждень

Відео