Орест Сарматський

Агро-новини 4 серпня

липоле16

Новини аграрного сектору

Урожай рису на Херсонщині буде рекордним

Цьогоріч на Херсонщині очікують рекордних врожаїв рису через сприятливі погодні умови, пише прес-служба Національної академії наук України (НААН).

У регіоні засіяно близько 7 тис. га рису, з них 1,5 тис. га — посіви Інституту рису НААН України, розташованого на Скадовщині.

04081
04081

«З часу окупації Криму, коли втрачено десь близько 50% рисових чеків, регіон став рисовим лідером в Україні. Зараз є тенденція до вирощування рису на крапельному зрошенні. Це не вимагає таких великих витрат для будівництва систем рисових, але фактично дає змогу вирощувати культуру всюди, де посушливий клімат», — повідомив завідувач відділу селекції Інституту рису Дмитро Шпак.

Також додається, що завдяки Херсонщині Україна посідає 22-е місце у рейтингу країн-виробників рису.

«З огляду на те, що всього таких 118, виходить, ми — серед основних його виробників! А на кілька наступних років науковці разом з аграріями поставили амбітну мету: збільшити врожайність рису ще на 30%. І тоді Україні вистачить власного врожаю білого злаку, а рис, дорогий і менш якісний, не знадобилося б завозити з-за кордону», — зазначається у повідомленні.

На Херсонщині розташований єдиний в Україні Інститут рису. Щороку на селекційному майданчику закладу, згідно з державними програмами, виводять все нові сорти рису, здебільшого, через потребу кліматичної адаптації культури. Іншими словами, науковці створюють скоростиглі види, врожай з яких можна збирати вже в середині вересня, а ще — менш боязкі до різкого перепаду температур, що для наших країв стає нормою. Наразі в Україні більш ходові 9 сортів рису, які вивели скадовські науковці. Всього ж за час існування інституту, себто з 1963 року, виведено майже півсотні видів рису.

Стан посівів кукурудзи кращий торішнього

 Не дивлячись на високі температури, вміст вологи у ґрунті в основних регіонах, залишається близьким до норми, а стан посівів кукурудзи кращий торішнього, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

04082
04082

При цьому у південних регіонах запаси продуктивної вологи під кукурудзою на зрошенні у метровому шарі ґрунту вже недостатні — 65-74 мм. При високих температурах повітря і на поверхні ґрунту, а також низькій вологості повітря, відбувалося інтенсивне випаровування вологи, а сухі вітри сприяли виникненню суховіїв. Запаси вологи з ґрунту швидко губилися, що, у свою чергу, призвело до початку ґрунтової посухи по всіх верствах.

У кукурудзи відзначається початок молочної стиглості, місцями триває цвітіння качана. Висота рослин становить 201-247 см. У середньому на одній рослині налічувалося 2 качана. При цьому їх стан оцінюється також як хороший.

На минулому тижні температура на поверхні ґрунту у денні години підвищувалася до 41-62° С. Короткочасні дощі пройшли лише у східних і північних регіонах, їх кількість була незначною, від 5 мм до 16,6 мм, від декадної норми — 21-23 мм. Такі агрометеорологічні умови були несприятливими для зростання і розвитку пізніх культур.

На аукціонах Одещини віддадуть в оренду 80 земельних ділянок

На Одещині планують провести земельні торги та продати права оренди 80 земельних ділянок, пише прес-служба головного управління Держгеокадастру в Одеській області.

Інвесторам запропонують землі сільськогосподарського призначення державної власності (за межами населених пунктів) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 2,5 тис. га.

04083
04083

«Виставлені на земельні торги ділянки знаходяться на території Ананьївського, Арцизького, Березівського, Білгород-Дністровського, Біляївського, Болградського, Великомихайлівського, Іванівського, Ізмаїльського, Кодимського, Любашівського, Миколаївського, Овідіопольського, Ренійського, Роздільнянського, Савранського, Тарутинського, Ширяївського районів Одеської області», — сказано у повідомленні.

Також додається, що стартова річна орендна плата встановлена на рівні 8% від нормативної грошової оцінки землі (при визначеному законодавством рівні не менше 3%) та становить 5,12 млн грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео