Агро-новини 22 лютого
Новини аграрного сектору
ЄС. Фермери вимагають збільшення держпідтримки
Фермери Євросоюзу просять додаткової підтримки, повідомляє «Інфагро», посилаючись на Irish Farmers Journal.
Кілька держав-членів ЄС звернулися до Єврокомісії з проханням про додаткову підтримку м'ясного і молочного сектора на Сільськогосподарській Раді 2015 р.
Як прокоментував ситуацію міністр сільського господарства Франції Стефан Ле Фоль, на засіданні ради представники країн брали участь у напруженій дискусії про підтримку м'ясного і молочного сектора.
Раніше у вересні 2015 р. засідання Єврокомісії, присвячене екстреним заходам для підтримки галузі, завершилося виділенням додаткових €500 млн., які були розподілені між країнами. Крім того, було вирішено, що фермери будуть отримувати 70% авансових прямих платежів в якості антикризового інструмента.
- Вжиті заходи були неефективними. Фермери виробляють більше, а ціни продовжують падати, — заявив Ле Фоль.
Французький міністр додав також, що комісар ЄС з питань сільського господарства Філ Хоган буде 25 лютого у Парижі, щоб обговорити пропозиції щодо підтримки сектора, які можуть включити додаткові заходи по просуванню європейської продукції і кредити на експорт.
Ле Фоль також уточнив, що пропозиції французької сторони включають ініціативи щодо обмеження виробництва свинини. Однак, як заявив французький чиновник, такий захід не означає, що необхідно повернутися до системи квот.
- Але той факт, що ми лібералізували все, привів до того, що виробництво вийшло з-під контролю, без додаткових інструментів це може мати руйнівні наслідки, — попередив ЛеФоль.
Комісар Хоган заявив, що незадоволений ситуацією на ринку молока і свинини.
- Ця проблема вимагає загального для ЄС рішення, а не точкових заходів від окремих держав, — сказав єврокомісар.
Україна та Литва продовжать спільний розвиток АПК
Україна та Литовська Республіка продовжать планомірний і взаємовигідний розвиток торговельно-економічних відносин у сфері АПК, повідомляє прес-служба Мінагропроду.
Про це йшла мова під час зустрічі заступника Міністра з питань європейської інтеграції Владислави Рутицької та Надзвичайного та Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Марюса Януконіса.
- Я хочу відзначити активний діалог та співпрацю між аграрними Міністерствами обох країн. Україну цікавить запозичення литовського досвіду та співпраця в питаннях гармонізації українського законодавства до європейських норм, зокрема, в сфері безпечності продуктів харчування. Також варто виокремити співпрацю у сфері органічного виробництва. Вважаю, що наша держава має серйозний нерозкритий потенціал в цій сфері, — зазначила Владислава Рутицька.
Окрім того, сторони обговорили спільні візити та серію експертних консультацій щодо надання державної підтримки виробникам сільськогосподарської продукції та розвитку підприємницьких ініціатив у сільській місцевості.
Кооперація здатна підвищити ціну на реалізацію молока на 2 грн.
Ціни на молоко у світі демонструють тенденцію до різкого зниження. Українським виробникам молока ця ситуація може зіграти на руку, переконаний економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак, пише пише МilkUa.
На молочному ринку є продукти, які при тривалому зберіганні лише збільшують свою вартість. Мова йде про витримані якісні сири. В Україні виробництво таких сирів унеможливлює брак якісної сировини та відповідних технологій. Однак інвестори, які готові вкласти кошти у налагодження виробництва, не боячись довгострокової перспективи, отримають значний зиск у кінцевому результаті.
- Можливо це прозвучить банально, але кооперація виробників молока може підвищити ціну реалізації одного літра молока у середньому на 2 грн. Наразі я бачу великі перспективи кооперації серед професійних виробників молока, які можуть спільно займатися переробкою та виробництвом продуктів високої якості, — впевнений Андрій Ярмак.
Зниження світових цін на молоко призведе до виходу з ринку найменш ефективних гравців. В Україні молочний бізнес не вважається збитковим навіть при річних надоях 6,5 тис. на корову, зважаючи на ціни на корми та молоко. Виробники, які стратегічного планують розвивати молочний бізнес, мають хорошу можливість для підвищення ефективності.
Огляд підготував Орест Сарматський