Барна увійшов до п’ятірки кращих губернаторів. Поки що авансом

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна посів п’яту сходинку у рейтингу губернаторів за версією «Ділової столиці».

Хоча соціально-економічна ситуація погіршується всюди, але не всюди однаково. «ДС» вирішила порівняти показники мирних регіонів (без окупованого Криму і наполовину окупованого Донбасу) за перший квартал поточного року по двадцяти суспільно значущим критеріям

При цьому ми визнали за необхідне ґрунтуватися тільки на даних офіційної статистики - щоб не було ґрунту для звинувачень в упередженості рейтингу, який планується зробити регулярним.

Можна, звичайно, сперечатися, наскільки залежить від губернаторів стан справ у довірених їм регіонах. Давно помічено, що у всякої перемоги знаходиться багато батьків, а поразки виявляються сиротами. Але незалежно від оцінок роботи місцевих керівників, ті регіони, де накопичилося занадто багато гострих проблем, безсумнівно, потребують підвищеної уваги центральних властей.

 Барні потрібно стимулювати зростання зарплат

Голова ОДА Тернопільщини Степан Барна був призначений 2 квітня 2015, тому 44 бали і п'яте місце в рейтингу за перший квартал, отримані його областю, не мають до нього відношення. Тернопільщина на третьому місці знизу за обсягом освоєних капітальних інвестицій на душу населення, а за розміром середньомісячної зарплати - взагалі остання: всього лише 2554 грн. Цікаво, що сам Барна є найбіднішим серед губернаторів: він задекларував зарплату за 2014 в сумі 44962 грн., Що означає в середньому 3747 грн. у місяць.

Що ж стосується досягнень, то Тернопільщина в першому кварталі стала лідером по динаміці будівництва: зростання на 25,2%. Правда, вже за підсумками чотирьох місяців приріст виявився скромнішим - 10,3%, а своє перше місце область поступилася Волині. Також Тернопільщина стала другою по динаміці сільгоспвиробництва за підсумками кварталу (зростання на 5,7%) і третьої - за підсумками чотирьох місяців (зростання на 4,1%). Доводиться очікувати подальшого погіршення сільгосппоказників: за інформацією облстату, на початок травня площа посівів ярих була на 18% менше, ніж рік тому.

У той же час область посіла перше місце серед регіонів з найменшим скороченням обороту роздрібної торгівлі, четверте - за динамікою експорту, п'яте - за динамікою промисловості. Крім того, Тернопільщина увійшла до п'ятірки регіонів з найнижчим рівнем боргів по зарплаті перед працівниками, так само як і боргів населення та місцевих бюджетів перед організаціями, що надають ЖКП.

До речі, перше місце серед голів ОДА посів Володимир Гунчик з Волинської області. Далі розташувалися Валерій Коровій з Вінничини, Олег Гончарук з Івано-Франківщини та Олександр Фищук з Чернівецької області. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео