Бронзову жінку-ангела побачили у Тернополі (фото)

В обласному центрі у завершальну фазу вступили монтажні роботи із спорудження пам’ятника Небесній Сотні, що на площі Героїв Євромайдану.

Нагадаємо, що рік тому в обласному центрі відбувся повторний конкурс на визначення найкращого макету для пам'ятника Небесній Сотні. Тоді переміг проект тернопільського скульптора Романа Вільгушинського та архітектора Івана Жовнича. Того ж літа, напередодні Дня незалежності на місці майбутнього пам'ятника було встановлено камінь, як нагадування про те, що тут буде пам’ятник Небесній Сотні.

unnamed
unnamed

Минулої осені почалося оновлення площі та будівельні роботи із облаштування фундаменту під майбутній пам'ятник. У вересні 2015 року виконком Тернопільської міської ради затвердив проектно-кошторисну документацію.

unnamed-8
unnamed-8

- Сьогодні зранку зі Львова привезли відлиті з бронзи фігури, які зараз встановлюємо. Вага кожної фігури – по одній тонні. Працював над ними п’ять місяців. Це дуже стислі терміни. Каркас, все готували, відлили спочатку верхню частину композиції, віддали до Львова для бронзування, то там два місяці відливали з бронзи окремі частини. Молода жінка - це символ і України, і Слави, і Перемоги. Цей образ не має якогось конкретного прототипу, це – збірний образ. А юнак з голим торсом - символ  незахищеності, як тоді було на Майдані. Загальна висота композиції 12 з половиною метрів, - розповів кореспонденту «ТЕРЕНу» заслужений художник України, автор проекту, скульптор Роман Вільгушинський.

unnamed-7
unnamed-7

- Роман мене запросив до роботи над цією композицією, як архітектора. Сам постамент пам’ятника – бруківка, яка виривається динамічно уверх, це, як було на Майдані, коли люди використовували бруківку проти тих, хто у них стріляв… А тоді – бачите, все закипає, і виникає вогонь, отой вогняний смерч, як видно на композиції. Це – язики полум’я, в якому теж є вкраплення бруківки. І в цьому полум’ї – фрагменти батальних сцен та  юнак, невинно убієнний, як і сотні інших…. А над ним – образ України, Ангела-Хоронителя, у руках якого - лавровий вінок – символ слави… - додає заслужений архітектор України Іван Жовнич.

unnamed-5
unnamed-5

Сьогодні бронзові фігури вже прикріплено, ще кілька днів триватимуть опоряджувальні роботи і на Покрову, за словами авторів проекту передбачається урочисте відкриття пам’ятника Небесній Сотні.

unnamed-15
unnamed-15

unnamed-14
unnamed-14

unnamed-13
unnamed-13

unnamed-12
unnamed-12

unnamed-11
unnamed-11

unnamed-10
unnamed-10

unnamed-9
unnamed-9

unnamed-6
unnamed-6

unnamed-1
unnamed-1

unnamed-2
unnamed-2

unnamed-3
unnamed-3

Олег Снітовський

  Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео