Ростислав Фук

Через блокаду кордону в Україні подорожчають цитрусові

Окрім цих фруктів, подорожчання зачепить виноград і яблука

В Україні в січні очікується подорожчання традиційних зимових фруктів – цитрусових та бананів. Зазвичай у цей період року така продукція дешевшає, але через польську блокаду кордону дорожчає логістика, а тому зростають і ціни. У середньому підвищення становитиме близько 3%. Такий прогноз озвучила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку «Інституту аграрної економіки» Інна Сало, пише oboz.ua.

Щодо імпортованих плодів спостерігається некласична ситуація. Взимку їх пропозиція розширюється, але ціни все одно зростають у середньому до 3% – через порушену логістику та подорожчання пального та доставки, – каже експертка.

За словами Сало, ціни на апельсини на кінець січня можуть зрости до 80 грн за кілограм. Це найбільш серйозне подорожчання в групі імпортних фруктів, бо станом на 2 січня, за даними моніторингу OBOZ.UA, апельсини в українських супермаркетах продають у середньому по 60 грн/кг.

Також експертка прогнозує подорожчання лимонів приблизно до 72 грн. Нині цей фрукт продають у середньому по 63 грн/кг.

Банани, за розрахунками Сало, можуть зрости в ціні до 62 грн (зараз коштують близько 60 грн). А ось ціна звичайних мандаринів може підвищитись з 55-60 грн в середньому до 65 грн/кг.

Окрім цих фруктів, подорожчання зачепить виноград і яблука. Сало вважає, що в січні ціни на яблука можуть зрости до 19 грн за кілограм (+9%), а на виноград – до 205 грн за кіло (+3%).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео