Орест Сарматський

Чи будуть на Тернопільщині індустріальні парки? (фото)

Представники влади, малого та середнього бізнесу, разом із експертами з Києва, обговорювали в обласному центрі можливості створення індустріальних парків.

Передусім, що таке індустріальний парк? Це – облаштована необхідною інфраструктурою територія, у межах якої ініціатори створення індустріального парку можуть здійснювати господарську діяльність у сфері переробної промисловості, вести науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації чи телекомунікацій. Під час круглого столу у Тернополі експерт з регіонального розвитку програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні Василь Федюк назвав сім кроків, які необхідно здійснити для організації роботи індустріального парку.

unnamed-12
unnamed-12

- Це – вибір території, підготовка та затвердження концепції індустріального парку, прийняття рішення про його створення, включення до Реєстру індустріальних парків вибір керуючої компанії, укладання договору, визначення учасників індустріального парку та, власне, початок роботи такого парку.На сьогодні в Україні є 14 індустріальних парків, які занесені до державного реєстру. Перші з них – це Івано-Франківська, Львівська, Житомирська області, Київщина, Одеська область.  

Під час створення індустріальних парків треба враховувати, чи територія, яка пропонується, підходить для цього, чи захоче сюди прийти інвестор. Це все має бути близько до основних магістралей, технічної інфраструктури, зручні під’їзди, електропостачання, газ, вода, каналізація. Адже інвестор приходить і він хоче вкласти в проект гроші, реалізувати інвестиційний проект і вже до року виробляти продукцію та її продавати. Якщо індустріального парку немає, то інвестор тратить три-чотири роки для того, щоб отримати земельну ділянку, збирає усі дозволи, погодження для того, щоб щось збудувати і ввести в експлуатацію. Але за цей увесь час він може втратити ті ринкові ніші, на які він розраховував. А коли вже є індустріальний парк, то інвестор приходить, одразу отримує все необхідне, він просто ставить виробничий модуль і до року може випускати продукцію. Це вигідно і тій місцевості, де діє такий парк, адже з’являютьcя нові робочі місця, нарощується виробництво, зростають податки, відрахування з яких йдуть в місцевий бюджет, це і зростання експортного потенціалу і конкурентноспроможності цього регіону, - сказав Василь Федюк.

unnamed-10
unnamed-10

Водночас, експерти відзначали, що визначені земельні ділянки з необхідним інженерно-технічним оснащенням значно скоротить інвестору «час до ринку» – з 2-3 років до 6-9 місяців. Тобто, індустріальні парки створять привабливий інвестиційний клімат для інвесторів, а підтримка з боку держави відіграє роль додаткового заохочувального стимулу для інвестицій. Для інвестора важливо якнайшвидше реалізувати свій інвестиційний проект, тому в першу чергу він обере той регіон, де є індустріальний парк. Наявність інженерно-технічної інфраструктури, транспортна доступність та необхідна кількість потенційних працівників – це ключові критерії для інвесторів.

unnamed
unnamed

За прогнозами, за 5-7 років, завдяки мережі таких парків, Україна зможе залучити близько $8-10 млрд інвестицій, створити 80 тисяч  нових робочих місць та суттєво збільшити показник ВВП.

unnamed-8
unnamed-8

А як справи у Європі? Під час круглого столу прозвучала інформація, що найближчі сусіди України почали опановувати цей інструмент залучення інвестицій в економіку ще на початку 2000-х років. На сьогодні, у Польщі, Угорщині, Чехії, функціонують сотні індустріальних парків, які створювались за активної фінансової підтримки ЄС. Вони дають десятки тисяч робочих місць і неабияке щорічне збільшення макропоказників кожної з країн. І хоча експерт Василь Федюк і сказав, що в Україні створено 14 індустріальних парків, проте, всі вони лише починають свою роботу і назвати їх повноцінними поки що неможливо. Наприклад, у Львові сьогодні відбуваються активні перемовини з інвесторами, але є певні неузгодження з законом, тому до рішучих дій там поки не беруться.

unnamed-7
unnamed-7

Учасник круглого столу, експерт Асоціації індустріальних парків України  Ігор Николин стверджує, що у будівництві промислових зон в індустріальних парках є ряд значних переваг. Це і- створення нових робочих місць, збільшення надходжень до місцевих бюджетів, ріст доходів населення, реалізація проектів регіонального розвитку, розвиток соціальної інфраструктури, розширення сфери послуг, а також формування позитивного іміджу регіону шляхом виробництва високоякісної та конкурентної продукції.

unnamed-5
unnamed-5

З тезою про те, що будівництво згаданих парків дасть значний прибуток, зможе вивести на світовий ринок та є вигідним для бізнесу, адже гарантує прозору та просту процедуру набуття прав власності на земельну ділянку в межах індустріального парку, погоджується і заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Ігор Вонс .

unnamed-2
unnamed-2

- Ми розуміємо, що інвестор хоче певних передумов для створення виробництва. Це і вибір земельної ділянки, і пільгове оподаткування, і підведення комунікацій. Тобто, ми повинні пропонувати їм конкретні речі, а не просто виявляти бажання мати індустріальний парк. Так, це непросто. Але на Тернопільщині це можна реалізувати за умови співпраці державної влади, органів місцевого самоврядування і бізнесу, - сказав Ігор Вонс.

unnamed-9
unnamed-9

Одним словом, питання «чи будуть на Тернопільщині індустріальні парки?» залишається риторичним. Адже для того, щоб була на це запитання позитивна відповідь, потрібно багато чинників. Треба, щоб державна підтримка такої ідеї була не декларативною, а практичною Адже з часу внесення до вже згаданого Реєстру індустріальних парків в Україні, жоден з них не отримав підтримки держави щодо створення інженерно-технічної чи транспортної інфраструктури. А ще - відсутні податкові стимули, інші пільги, зрештою, наявна і недостатня фінансова спроможність самих ініціаторів створення індустріальних парків. Тож коли ці та низка інших проблем будуть в Україні вирішені, індустріальні парки таки зможуть з’явитиcя на Тернопільщині не на папері, а в реальності.

unnamed-11
unnamed-11

  Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео