Декларації депутатів Тернополя: грошовиті та нужденні

Галина Гевко із “Радикальної партії” приховала чоловіка і його доходи. 6 квартир та 11 автомобілів має депутат від “Солідарності” Юрій Смакоуз. Депутати-злидні тепер приховують декларції. Статки приховує навіть депутат-священик.

Загалом 5 депутатів не подали декларації. Священик УГКЦ  Володимир Гринда з “Храму Всіх Святих Українського народу”, який у раду потрапив від “Батьківщини” (хоч у його архієпархії обіцяли, що він зніме кандидатуру) сказав, що не розуміється на подачі декларації:  «У цьому не розбираюсь, мою декларацію робить бухгалтер. Я подав її за місцем роботи».

Тарас Білан із “Солідарності” категорично відмовився подавати свою декларацію в апарат ради, аргументуючи це тим, що від депутатства він не отримує заробітної плати. Решта депутатів не мали чітких пояснень тому факту, що вони приховали свої доходи.

Нагадаємо, що 3 з 6 депутатів, які не надають декларації, - Володимир Гринда, Тарас Білан, Іван Зінь - у 2014 році мали злиденні доходи й опинилися за межею бідності.

Чому Гевко приховала доходи чоловіка

Якщо депутати злидні вирішили приховати декларації, то їхня колега “свободівка” Галина Гевко зменшила доходи за рахунок того, що не вказала доходи чоловіка в декларації. Його дохід у 2014 році був на рівні майже 2 млн грн. Гевко каже, що зараз бути чесним - не престижно.

“З минулої публікації вийшло так. що я найдохідніша депутатка зі “Свободи”,   йдеш - люди кажуть “мільйонерка”, друзі почали підколювати, хоча працюємо із чоловіком чесно. Але люди нічого не бачили, лише факт. А щодо чоловіка, то він після цього відмовився декларувати свої доходи, адже з 1 січня вийшов закон, який йому дозволив це, якщо він не хоче. Він займається капітальним ремонтом доріг, і от до прикладу, перерахували йому 30 тис. грн, і з них він має сплатити податки, виплатити людям зарплату і т.д., і виходить, що чистий його дохід набагато менше, ніж половина від цієї суми, а декларувати він повинний усе. Людям важко пояснити, що в деклараціях вказаний не чистий дохід”, - пояснює Гевко.

“Через відмову чоловіка - не задекларувала його доходи. Йому це дозволило законодавство. Нехай пробачать мене тернополяни за це, але я завжди залишалась прозорою і чесною, я показала всі свої власні доходи. Ви знаєте, зараз бути чесною не престижно. Я завжди декларувала всі свої доходи, адже я працюю прозоро і всі заробітки проходять через податкову. І навіть коли нас вчили в раді як правильно заповнювати декларацію, я задавала багато питань з приводу того, чи можна вказувати чистий дохід, а не валовий. Відповідали, що ні в якому разі”, - розказує Гевко, яка у 2015 році заробила 111 тис. грн.

Чоловік депутатки займається обслуговуванням житлового фонду та прибудинкових територій, працюючи директором ПП «Люкс».

Варто зазначити, що у графі “дохід від підприємницької діяльності” підприємці вказують весь оборот підприємства за рік, з якого були сплачені податки, а не чистий дохід.

Як отримати з кількох сотень тисяч гривень мільйони - знає Петро Ландяк

Завдяки тому, що Гевко не подала повної інформації про доходи сімї, голова фракції “Громадянської позиції” Петро Ландяк посів перше місце за рівнем доходів.

Сімейний дохід Ландяка зріс удвічі порівняно із 2014 р. Депутат отримав дохід у розмірі 2,5 млн грн, із яких майже 100 тис. грн – це заробітна плата, решта 2,4 млн грн – дивіденди та проценти.

Зауважимо, що у декларації за 2014 рік у Ландяка було дещо більше 225 тис. грн заощаджень. Середня річна відсоткова ставка становить 20%. Відповідно для отримання такої суми дивідендів заощадження мають складати щонайменше 10 мільйонів. Виникає цілком логічне питання, звідки він отримав дивіденди та проценти.

Рух ЧЕСНО намагався додзвонитися до депутата, щоб отримати відповідь на це питання, проте депутат не взяв слухавку.

Петро Ландяк є відомим у місті підприємцем, власником мережі продуктових магазинів ТОВ “Універсам” та ТОВ “Продлюкс”. У раді він опікується питаннями ЖКГ, працюючи у відповідній профільній комісії.

Друге місце серед тих, хто заробив найбільше, зайняв депутат Олег Нитка із “Самопомочі”, член комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту. У 2014 р. його дохід був меншим за мільйон. Тепер же він становить майже 1,3 млн грн. Згідно з даними ЄДР, основною сферою підприємницкої діяльності депутата є рекламні агенства. Він директор “Вуличного радіо” і є найуспішнішим підприємців з-поміж депутатів.

Третє місце у рейтингу найзаможніших займає Андрій Газилишин із “Громадянської позиції”. Від підприємницької діяльності депутат отримав близько 900 тис. грн, а сукупний дохід сім’ї становить 1 млн грн. Працює він директором ПП “Медіа-Т”, яке займається оптовою торгівлею папером, канцтоварами і т.д. А в міській раді в депутатській комісії вирішує питання містобудування.

Наступним у рейтингу опинився голова постійної комісії з питань ЖГК Іван Сороколіт   і він став єдиним депутатом із ТОП-5 найбагатших депутатів, доходи якого  у порівнянні з 2014 р. зменшилися. Заробила сім’я пана Сороколіта майже на 300 тис.  грн менше, причиною цього стало зменшення доходів самого депутата і його дружини від впровадження підприємницької діяльності.

Із доходом в 633 тис. грн п’ятірку найбагатших закриває депутатка, яка належить до бюджетної комісії - Марія Баб’юк, директор Галицького коледжу імені В.Чорновола. Її річна заробітна плата становить 136 тис. грн, ще 400 тис. грн депутатка отримала з фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Нагадаємо, що у 2014 році депутатка Баб’юк вказала суму 300 тисяч гривень як заощадження. Окрім коштів з фонду гарантування вкладів, близько 60 тис. грн задекларувала як пенсію по інвалідності.

Найбільше заробляють депутати від “Громадянської позиції”, “Свободи” та “Самопомочі”. Окрім доходів Рух ЧЕСНО досліджує також і заощадження депутатів.

Найбагатший депутат  Смакоуз, брат забудовника “Добробуду”, має 6 квартир

Окрім доходів депутати декларували ще розмір сімейних фінансових активів, що включають в себе кошти на банківських рахунках, вартість цінних паперів та внески до статутного капіталу підприємства чи організації.

У рейтингу найбагатших депутатів Юрій Смакоуз від “Солідарносі” у порівнянні з попереднім роком посунув “радикалку” Оксану Яциковську.

Серед усіх депутатів Смакоуз має найбільше коштів на банківських рахунках - 250 тис. грн. До статутного капіталу підприємствата члени його сім’ї внесли близько 1 млн грн. Депутат працює директором приватного підприємства “Спортклуб СМОК” та є членом постійної комісї міської ради з питань містобудування.

Зауважимо, що рідний брат депутата, Віталій Смакоуз є відомим забудовником у Тернополі,  працює директором ВК ТІЗ “Добробуд”, і був замішаний не в одному будівельному скандалі у місті, також він мав депутатський мандат у минулому скликанні ради. Відповідно у брата забудовника Смакоуза, який є членом комісії з питань містобудування, може бути конфлікт інтересів.

Перелік майна депутата Смакоуза складається з близько 40-ка пунктів і включає земельні ділянки, квартири, гаражі, автомобілі та інше нерухоме майно. Задекларував  він разом із сім’єю 6 квартир, найбільше серед усіх депутатів ради та 4 земельні ділянки. Окрім нерухомості Юрій Смакоуз має ще 2 легкових автомобілі та 9 вантажних. Саме дохід від передачі в оренду майна депутата, як і в 2014 р. складає основу сукупного доходу його сім’ї, проте за 2015 рік їхні доходи зменшились майже вдвічі. Смакоуз став єдиним депутатом в раді, який отримав дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав у розмірі 250 тис. грн.

“Радикалка” Оксана Яциковська внесла близько 1 млн грн. до статутного капіталу підприємства. До того ж, депутатка разом із сім’єю має найбільшу загальну житлову площу серед усіх депутатів  ради. Вона працює в сфері медіа, є директором ПП “Радіо Бонус” та  шеф-редактором газети “Місто”. Депутатка є членом бюджетної комісії.

Троє депутатів з ТОП-5 найвищих доходів, потрапили і до рейтингу найбільших фінансових активів: Марія Баб’юк (580 тис. грн на банківських рахунках), Андрій Газилишин (290 тис. грн на рахунках) та Петро Ландяк (226 тис. грн внеску до  статутного капіталу підприємства).

Виборці можуть ознайомитись із деклараціями депутатів за 2015 рік, які, згідно з регламентом ТМР, були оприлюднені на сайті міської ради за згодою самих депутатів.

Проте, не всі місцеві обранці надали свої декларації для ознайомлення виборцям, Святослав Півторак обіцяв оприлюднити свої доходи, проте не виконав своєї обіцянки.

ЗЛИДНІ ТА БЕЗХАТЧЕНКИ РАДИ

Окрім багатіїв у Тернопільській раді є ті, хто задекларував нижчі доходи, ніж прожитковий мінімум. У 2014 р. до цього списку потрапили 5 депутатів: Павло Бич, Тарас Білан, Олег Шморгай, Іван Зінь та Володимир Гринда.

Проте серед цих депутатів цього року лише Павло Бич та Олег Шморгай дали згоду на оприлюднення своєї майнової декларації за 2015 р. та показали свою відкритість перед виборцями. Дохід наймолодшого депутата у раді, студента Павла Бича склав майже 12 тис. грн при прожитковому мінімумі 15256 грн і він знову потрапляє до списку найбідніших. Депутат входить до кімісії з  питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності.

Також до цього списку потрапив депутат із фракції “Самопоміч” Андрій Шкула, кореспондент газети “Ria плюс” ТОВ “Медіа Дім RIA” та член постійної комісії міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі. Сукупний дохід його сім’ї складає майже 45 тис. грн, проте на 4 осіб у його домогосподарстві, яких депутат вказав у декларації, прожитковий мінімум є на 16 тис. грн вищим.  Депутат прокоментував: “Перше, що хотів би зауважити: в ситуації, коли лише частина депутатів оприлюднює свої декларації, аналіз не може бути об’єктивним. Тому раджу вашій організації, яка доволі дієва і ефективна, шукати важелі зміни в законодавстві аби депутати були змушені, усі без виключення, надавати свої декларації. Бо направду це хороший механізм контролю, в тому числі і корупції. Щодо прожиткового мінімуму, який дійсно є вищим, аніж сукупний дохід родини, то це можна пояснити тим, що дружина доглядає за сином, якому ще немає двох років. Який розмір державних виплат “по догляду”, усі ми знаємо. Крім того, в декларації відобразив і доходи бабусі, а вона на пенсії. Крім того виплачуємо кредит, який довелось брати декілька років тому для ремонту квартири. Тому така картина й склалась. Як кожній молодій родині допомагають батьки. Тому різниця між доходами й видатками, які їх переважають, не створює значних проблем”.

Свободівець Олег Шморгай задекларував разом із сім’єю 53 тис. грн,  що майже у два рази більше ніж у 2014 р. і вже не є депутатом «за межею бідності».  Він є членом комісії з питань містобудування. У декларації депутат вказав, що є приватним підприємцем. Згідно з ЄДР, основним видом його діяльності є надання послуг таксі.

Є серед депутатів і безхатченки - ні вони, ні їхні сім’ї офіційно не володіють житловими будинками чи квартирами.

До цього списку увійшов лідер фракції “Батьківщина”, головний лікар Тернопільської міської дитячої лікарні Андрій Артимович, він відповів на запитання про відсутність житлової нерухомості: “А ви хочете мені щось подарувати? Проживаю у тещі. А ви знаєте скільки сьогодні заробляє лікар в Україні? У нас не може лікар заробити на житло. Так, від батьків спадок, хтось десь підробляє, якісь інші моменти, але ж не на основному місці роботи - це неможливо”.

Лідер фракції БПП Володимир Місько, пояснив: “Я прописаний вдома у дружини, але проживаємо ми у гуртожитку”.

Начальник відділу розвитку інфораструктури Тернопільської районної державної адімінстрації Роман Торожнюк прокоментував: “В мене немає квартири, живу в гуртожитку, який поки не приватизований. А до власної квартири я ще не допрацювався”.

Секретар ТМР минулого скликання, зараз голова комісії з питань бюджету та фінансів Ігор Турський, за даними ЄДР до 2010 р. за основу підприємницької діяльності мав здавання в оренду власного нерухомого майна, проте і за минулі роки депутат не задекларував жодної нерухомості. Депутат прокоментував це так: “Я живу в квартирі з 2004 року разом із дружиною та дітьми. Вона оформлена на мою маму. В той час я працював викладачем в університеті і був вимушений взяти кредит, бо не мав достатьо коштів для придбання. А щодо ФОПа, я закрив його, як тільки став секретарем ради минулої каденції”.

Студент Павло Бич, прокоментував: “Проживаю у гуртожитку Тернопільського національного економічного університету, де і навчаюсь”.

Загалом, серед тих депутатів, які подали декларації, 19 обранців за 2015 рік задекларували більше ніж за 2014 рік, і відповідно 18 депутатів заробили менше.

Нагадаємо, що  Рух ЧЕСНО також проаналізував доходи депутатів за 2014 рік.

Маємо надію, що все-таки всі депутати  подадуть свої декларації до ТМР для оприлюднення на офіційному сайті міськради. Представник фракції “Об’єднання “Самопоміч” Назар Зелінка ініціював відповідні зміни до регламенту. До цього свої декларації на сайті оприлюднювали лише депутати Київради. Громадський рух ЧЕСНО в Тернополі звертається до облради та всіх районних, міських, селищних та сільських рад Тернопільської області наслідувати прогресивний приклад своїх колег.

Авторка: Юлія Ковальчук, координаторка кампанії “Стеж за грошима” Руху ЧЕСНО у Тернополі

Вибір читачів за тиждень

Відео